StoryEditor

Zamestnanci RTVS vyhlasujú štrajkovú pohotovosť

15.05.2024, 14:56
Autor:
redredTASRTASR

Koordinačný výbor Iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť sa dnešným dňom mení na Štrajkový výbor. 

„Štrajkovej pohotovosti sme chceli predísť otvoreným listom poslancom NR SR, v ktorom sme ich vyzvali, aby zákon nepodporili. Výzva zostala bez reakcie. Predkladatelia zákona boli opakovane pozývaní do odborných diskusií, kde si mohli vypočuť výhrady odborníkov. Na situáciu to nemalo výraznejší vplyv," píšu zástupcovia Štrajkového výboru zamestnancov RTVS. 

Pripomínajú, že v budove Slovenského rozhlasu začína rokovať Rada RTVS a jedným z bodov programu je aj podnet na porušenie zákona, čo môže viesť až k odvolaniu generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja. 

„Konanie považujeme za účelové s ďalším cieľom oslabiť inštitúciu a podkopať základy nezávislosti RTVS."

Zákon o STVR je už v parlamente

Národná rada začala o tejto mediálnej legislatíve rokovať dnes predpoludním. "Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti," vyhlásila ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Zdôraznila, že úloha zabezpečiť nové fungovanie súčasného Rozhlasu a televízie Slovenska  vyplýva z programového vyhlásenia vlády.

Zákon prináša nové kreovanie rady, zloženej zo štyroch členov nominovaných ministrom kultúry a piatich, ktorých zvolí parlament. Funkčné obdobie členov rady ostáva šesťročné, po novom však nebudú rotovať. Rada bude mať kompetenciu voliť i odvolávať generálneho riaditeľa, a to jednoduchou väčšinou, orgán dohľadu bude takisto schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur. Vytvorí sa aj deväťčlenná Etická komisia ako poradný orgán rady. Jej úlohou bude zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov a dodržiavaniu iných etických princípov zamestnancov STVR a externých spolupracovníkov.

„Je to des a hrôza," komentuje návrh zákona poslanec SaS Alojz Hlina. Z rady, ktorá má po novom voliť generálneho riaditeľa, sa podľa neho vytvorí "politický orgán súčasnej vládnej koalície", keďže z deviatich členov štyroch vymenuje ministerka kultúry a piatich zvolí NR SR. "Tí ľudia sú v zásade neodvolateľní," tvrdí poslanec. Poukázal na to, že v novom zákone sa uvádza, že členovia nemôžu vystupovať v mene politickej strany, nezakazuje sa však konať v jej prospech. Odpadá tak jeden z dôvodov teoretického odvolania.

„Účelom nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase  je odstránenie súčasného vedenia telerozhlasu. Navýšenie podielu reklamy pre verejnoprávne médium môže narušiť dohodu so súkromnými vysielateľmi o podpore Audiovizuálneho fondu, ktorý by tak mohol prísť o financie," skonštatoval to poslanec za KDH Jozef Hajko počas diskusie o zmenách v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Obáva sa negatívneho vplyvu reklamy na vysielanie telerozhlasu a tlačenie do komerčného vysielania. Viaceré ustanovenia zákona považuje za problematické, tvrdí, že bol šitý horúcou ihlou.

 

01 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 02 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 03 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 04 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 05 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. jún 2024 04:00