Kto bude diskutovať v štyroch víkendových politických diskusiách?
StoryEditor

Víkendové diskusie: Po atentáte na premiéra koalícia prehodnotila stopku pre reláciu Na telo

18.05.2024, 09:12
Autor:
michmich

Vzhľadom na aktuálnu spoločenskú situáciu pristúpila k zmene dramaturgie oboch víkendových diskusných relácií aj verejnoprávna RTVS. Navyše mení aj moderátora O 5 minút 12.

Sobotné dialógy

Telerozhlas v sobotu 18. mája od 12:10 hodiny uvedie na Rádiu Slovensko, ale aj vo vysielaní spravodajskej RTVS :24 svoju prvú víkendové politickú diskusiu. Vzhľadom na aktuálnu spoločenskú situáciu RTVS mení dramaturgiu a do diskusie nepozvali ani jedného politika. Celá relácia sa samozrejme bude niesť na aktuálnu tému a to o atentáte na premiéra Roberta Fica. Konkrétne o politickej situácii po atentáte, o bezpečnostnej situácii aj o stave spoločnosti a demokracii.

Moderátorka Karolína Lacová privíta v rozhlasovom štúdiu bezpečnostného analytika, niekdajšíeho riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraja Zábojníka, politologičku z Univerzity Komenského v Bratislave Anetu Világi a aj psychologičku a riaditeľku Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV Barbaru Lášticovú. 

V politike

Posledné hodiny a dni sa prioritne skloňuje atentát, ku ktorému došlo na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Predsedu vlády Roberta Fica postrelili. Tejto téme sa bude samozrejme venovať aj moderátor Richard Dírer v relácii V politike.

V diskusii odznejú aj otázky a odpovede aj na témy ako kríza demokracie na Slovensku, aktuálna situácia v koalícii, či legislatívna situácia v NR SR. Do štúdia prídu diskutovať predseda SNS Andrej Danko a predseda KDH Milan Majerský. Reláciu V politike múžete sledovať v tradičnom čase v nedeľu 19. mája o 11:00 hodine na ta3.

O 5 minút 12

Ani v druhej víkendovej diskusii RTVS nebudú kvoli zmene dramaturgie diskutovať politici, no zmena nastane aj na v kresle moderátora. Sadne si do neho Marek Gudiak. Telerozhlas prinesie naživo reláciu O 5 minút 12 v nedeľu 19. mája od 11:55 hodiny na Jednotke a aj vo vysielaní RTVS :24. Téma relácie bude očakávane rovnaká a to Slovensko po atentáte na premiéra – stav, dôsledky a možnosti zmiernenia spoločenského a politického napätia.

Diskutovať budú vedecká pracovníčka Sociologického ústavu SAV Zuzana Kusá, generálna riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV Silvia Pastoreková, psychológ, pedagóg a odborník na vzdelávanie Miron Zelina a pedagóg z Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky UK v Prahe Karol Lovaš.

Na telo

Po bezprecedentnom útoku v Handlovej skončil premiér Robert Fico v nemocnici a musel absolvovať niekoľkohodinovú operáciu. Politici vyzývajú na zdržanlivosť pri vyjadreniach, prezidentka s Petrom Pellegrinim chcú zorganizovať stretnutie predsedov všetkých parlamentných strán v Prezidentskom paláci. Hovorí sa ale aj o možných zlyhaniach ochranky či SIS.

Nielen o tom, ale aj o aktuálnom politickom dianí a priebehu vyšetrovania sa bude už túto nedeľu 19. mája moderátor Michal Kovačič rozprávať v relácii Na telo s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom zo strany Hlas-SD. A o tom, aké dopady môže mať udalosť na spoločnosť, ako jej priniesť upokojenie a vyhnúť sa prípadnej eskalácii, budú v druhej časti relácie diskutovať psychológ profesor Anton Heretik a teológ Daniel Pastirčák. Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hodine na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. jún 2024 05:37