StoryEditor

Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa)

03.05.2024, 22:15
Autor:
ČTKČTK

Rusko podľa CNN dobylo najväčšie územie od júla 2022, Kyjev zúfalo čaká na zbrane.

Päťmesačné čakanie, kým americký Kongres schválil vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 61 miliárd dolárov, možno spôsobilo škody, ktoré bude na fronte cítiť ešte niekoľko mesiacov.

Ruské sily využili "delostrelecké sucho", ktoré od decembra komplikuje ukrajinskú obranu, na tlak na východnom fronte pri Avdijivke a dosiahli najväčší postup od prvých mesiacov vojny, píše spravodajská stanica CNN.

Ruský postup prinútil vysoko postavených ukrajinských vojenských činiteľov k varovaniu pred možným ohrozením ukrajinských zásobovacích liniek a uzlov na východe, ktoré sa teraz ocitli nebezpečne blízko tomu, aby sa dostali na dostrel ruskej palebnej sily.

image

Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou

Chmúrne správy o postupe prichádzajú pred očakávanou ruskou ofenzívou na konci mája, ktorá by mohla ohroziť ukrajinskú prítomnosť v Doneckej oblasti a ťažko vybojované, hoci skromné, zisky v smere na okupované prístavné mesto Mariupol.

Kde chce Rusko udrieť

Rusko vrhlo obrovské zdroje proti slabej ukrajinskej obrane na východnom fronte a tlačí na tri kľúčové body: dôležitý vojenský uzol Pokrovsk ležiaci západne od Avdijivky, strategické výšiny v podobe mesta Časiv Jar neďaleko Bachmutu a na Kurachove ležiacom južnejšie.

Ukrajina 17. februára oznámila stiahnutie z Avdijivky, mesta, o ktoré sa bojuje už desať rokov a na ktorého dobytie Rusko zrejme obetovalo stovky vojakov. Postup Moskvy sa tam však nezastavil.

Počas nasledujúcich desiatich týždňov - ako ukazuje mapa CNN a analýza ukrajinskej monitorovacej skupiny DeepStateMap - ruské sily pomaly západne od Avdijivky zaberali jednu dedinu za druhou, pričom využili to, že Kyjev nevybudoval opevnenie a nechcel verejne uviesť rozsah svojich územných strát v tejto oblasti.

image

Postup ruských síl okolo Avdijivky za posledných 10 týždňov. Mapa: CNN 

Výrazný posun

Až v nedeľu najvyššie postavený ukrajinský vojenský veliteľ Oleksandr Syrskyj priznal pád mnohých dedín, o ktorých jeho podriadení niekoľko dní tvrdili, že sa o ne stále bojuje. Výsledný ústup podľa analýzy CNN ukázal, že ruské sily počas necelých dvoch mesiacov dosiahli najvýraznejší a najrýchlejší pokrok od postupu v Severodonecku v júli 2022.

Ukrajinská neochota priznať tieto straty viedla k verejnej kritike zo strany niektorých proukrajinských vojenských blogerov a analytikov. Skupina DeepStateMap, ktorá denne aktualizuje situáciu na fronte, ukázala významné straty pri Avdijivke.

Jeden zo zakladateľov skupiny Ruslan Mykula povedal CNN, že sa ozvali, pretože mali pocit, že vojenský "hovorca má príležitosť preveriť skutočnú situáciu, ale (stále) poskytuje nepravdivé informácie, a to podkopáva našu dôveryhodnosť".

Podľa Mykulu ruský postup pri dedine Očeretyne, ktorá leží západne od Avdijivky a ktorú Rusko dobylo v minulých týždňoch, je "zatiaľ taktickým úspechom", ale mohol by sa stať "strategickým".

Nevedia zastaviť nepriateľa

"V súčasnej situácii bude veľmi ťažké nepriateľa zastaviť, pretože tlačí v mieste, ktorému obrana nevenovala dostatočnú pozornosť," dodal. Pri Avdijivke podľa neho chýba obranné opevnenie "na celom ľavom krídle" - čo fakticky znamená, že otvorené pláne sú teraz zraniteľné takmer až ku kľúčovej ceste vedúcej k strategickému Pokrovsku.

Utorková zvodka ukrajinského generálneho štábu uviedla, že jeho sily bránia radu dedín oveľa bližšie Pokrovsku, než je pohodlné.

image

Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí?

Prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom prejave požadoval "výrazné urýchlenie dodávok (zo Západu) s cieľom výrazne posilniť schopnosti našich vojakov".

Povedal, že ukrajinská obrana potrebuje "silu, ktorá sa musí osvedčiť v smere na Pokrovsk" a na ďalších nebezpečných popredných líniách na juhu pri Kurachove, ale aj na severovýchode pri Kupiansku.

Ďalší ruský postup smerom ku Kurachove v juhovýchodnej časti frontu by mohol ohroziť zisky, ktoré Ukrajina dosiahla počas minuloročnej letnej protiofenzívy.

Na severe Rusko pravidelne bombarduje druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ale tiež tvrdo tlačí pozdĺž frontovej línie pri Kupiansku, aby znovu obsadilo územie oslobodené Ukrajinou pri jej bleskovom postupe na konci leta 2022.

Dôležitosť mesta Časiv Jar

Ukrajinskí predstavitelia tiež verejne varovali pred hrozbou pre Časiv Jar, malé mesto v blízkosti Bachmutu, o ktorý Ukrajinci prišli vlani v máji. Časiv Jar leží na kopci a podplukovník Nazar Vološyn, hovorca ukrajinského vojenského zoskupenia Chortycja, v utorok uviedol, že ruské sily sa usilujú o to, aby sa pretlačili pozdĺž kanála v jeho blízkosti a zmocnili sa mesta s cieľom získať strategickú výhodu nad dôležitými blízkymi ukrajinskými vojenskými mestami.

image

Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny

"Je pre nich veľmi dôležité obsadiť Časiv Jar predtým, než dostaneme zahraničnú pomoc... než prestaneme mať nedostatok munície," povedal Vološyn v ukrajinskej televízii.

"Ak sa nepriateľ zmocní dominantnej výšiny a okupanti sa tam uchytia, bude to pre nás veľký problém, pretože sa potom okamžite dostanú pod útok (mestá) Kosťantynivka, Kramatorsk, Slovjansk a Družkivka," dodal. Ak by vážne hrozilo dobytie týchto štyroch miest, ktoré ležia pozdĺž jednej cesty, ruský cieľ ovládnuť celú Doneckú oblasť by sa výrazne priblížil k naplneniu.

Podľa Jurija Fedorenka, veliteľa roty útočných bezpilotných lietadiel pri 92. samostatnej útočnej brigády, budú nasledujúce dva mesiace znamenať pre ruské sily "okno príležitosti".

Ruská armáda si podľa neho uvedomila, že Ukrajina bude mať čoskoro "nevyhnutné prostriedky protivzdušnej obrany a potrebný rozsah munície sústredenej v prednej línii, čo nepriateľovi znemožní plniť úlohy s rovnakou intenzitou ako teraz".

01 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 02 - Modified: 2024-05-10 12:21:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 03 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov 04 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 05 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 15:09