Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielske ministerstvo zruší cenu býčích zápasov, rozhodnutie vyvolalo kritiku

04.05.2024, 08:21
Autor:
ČTKČTK

Ministerstvo kultúry zdôvodnilo svoj krok tým, že v španielskej spoločnosti rastú obavy o osud zvierat a že býčie zápasy sú relatívne málo navštevovaným predstavením.

Španielske ministerstvo kultúry sa rozhodlo zrušiť národnú cenu býčích zápasov. Informovala o tom španielska tlač. Rozhodnutie vyvolalo kritiku od konzervatívnych strán aj časti vládnych socialistov.

Ministerstvo kultúry zdôvodnilo svoj krok tým, že v španielskej spoločnosti rastú obavy o osud zvierat a že býčie zápasy sú relatívne málo navštevovaným predstavením.

Národnú cenu býčích zápasov malo Španielsko od roku 2011. Patrila do sústavy národných cien, ktoré sú v gescii ministerstva kultúry. Sú to napríklad ceny za literatúru či ďalšie druhy umenia. Cena sa udeľovala ľuďom či organizáciám, ktoré majú mimoriadne zásluhy v organizovaní býčích zápasov.

image

V španielskom Pamplone sa skončili behy s býkmi, zranilo sa celkovo 35 ľudí (foto)

Ministerstvo kultúry sa tento rok rozhodlo ceny nevyhlásiť a začať úradný postup vedúci k ich zrušeniu. V minulosti cenu dostali slávni matadori či združenia, ktoré sa býčími zápasmi zaoberajú.

Radní pre kultúru madridského regiónu, kde vládnu konzervatívni ľudovci, Mariano de Paco vyzval ľavicového ministra kultúry Ernesta Urtasuna, aby sa zaoberal skutočnými problémami svojho rezortu.

Ďalší šéfovia regiónov z radov Ľudovej strany uviedli, že cenu vyhlásia na regionálnej úrovni. Tento zámer vyjadril aj socialista a šéf regiónu Kastília - La Mancha Emiliano García-Page.

Rozhodnutie ministerstva kritizovala aj nadácia Toro de Lidia, ktorá je jednou z najvplyvnejších organizácií v odbore býčích zápasov. Podľa nej ide o cenzúrny zásah ministra Urtasuna.

Nadácia oznámila, že vytvorí vlastnú cenu, ak ocenenie prestane udeľovať rezort kultúry. Ten má podľa nej povinnosť podporovať všetky druhy kultúrnych podujatí, medzi ktoré nadácia počíta aj býčie zápasy.

image

Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry

Minister kultúry Urtasun z ľavicovej platformy Sumar však rozhodnutie svojho úradu obhajuje. Podľa neho ministerstvo zrušilo cenu, ktorá súvisí "s týraním zvierat". "Väčšina Španielov moje rozhodnutie podporuje," uviedol minister.

Jeho ministerstvo tvrdí, že býčie zápasy priťahujú len veľmi malý počet divákov. V rokoch 2021 a 2022 ich navštívilo menej ako dve percentá Španielov. Údaj ale mohla ovplyvniť pandémia covidu-19 a súvisiace obmedzenia.

O býčích zápasoch sa v Španielsku pomerne často diskutuje. Ochrancovia práv zvierat hovoria o tom, že pre ľudské potešenie sú organizované predstavenia, v ktorých zvieratá trpia a ktoré často končia smrťou býka.

Časť Španielov však namieta, že slávna korida je dôležitou súčasťou národnej identity. Záujem o býčie zápasy podľa agentúry AFP poľavuje predovšetkým medzi mladšími Španielmi.

01 - Modified: 2024-05-17 21:32:01 - Feat.: - Title: Medzi obeťami útoku v strednom Afganistane sú aj Španieli 02 - Modified: 2024-05-17 13:35:25 - Feat.: - Title: Španielsko neuzná palestínsky štát 21. mája, ale stane sa tak v nasledujúcich dňoch, povedal Sánchez 03 - Modified: 2024-05-17 04:52:30 - Feat.: - Title: Španielsko a Británia sa blížia k dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru 04 - Modified: 2024-05-16 15:33:55 - Feat.: - Title: Španielska vládna strana chce zablokovať zbrane pre Česko. Tvrdí, že ich získa Izrael 05 - Modified: 2024-05-15 18:30:23 - Feat.: - Title: Atentát na Fica odsúdili v Pobaltí a Gruzínsku, ale i v Španielsku a Portugalsku. Lídri sú šokovaný
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 01:49