StoryEditor

Bohumilova Rýchlovka: Veľké olympijské hodnotenie

22.08.2016, 17:05
Zhodnotenie troch vysielateľov, prezieravých a bohatých natoľko, že si zadovážili práva sprostredkovať signál športuchtivej verejnosti.

Je dobojované, dokomentované, dovysielané. Archívom televíznych spoločností pribudli hodiny a hodiny záznamov zo športovísk v Riu de Janeiro, kde sa po sedemnástich namáhavých dňoch (pre partnerky a partnerov športových fanúšikov a novinárov vyslaných na miesto činu) skončili Hry 31. olympiády.

Keďže som zostal ako obyčajne v obývačke na gauči a mal som možnosť sledovať OH v Riu len v televízore, dovolím si zhrnúť videné a zhodnotiť troch vysielateľov, prezieravých a bohatých natoľko, že si zadovážili práva sprostredkovať signál športuchtivej verejnosti.

1. RTV:, môj hlavný vysielateľ

Nakúpiť práva na olympiádu a vysielať ich na jednom televíznom programe je také, už vlastne z minulého tisícročia. Slovenská verejnoprávna doplatila na neexistenciu športového, spravodajského a vlastne žiadneho iného kanála okrem tých dvoch, medzi ktorými prepíname. Dvojku vybukovala celú, jednotku takmer nepoužívala. Aspoň nie v časoch prístupných nespiacej verejnosti.

Spracovať všetky možnosti, naplánovať vysielanie a so cťou to odvysielať sa ukázalo ako neľahká úloha pre príjemcu koncesií. Najmä na začiatku Hier, kým sme si zvykli, kedy a kam prepnúť. Chápem, že dramaturgia musí obhospodáriť kvantum športov, nevysielať stále to isté, dať dôraz na slovenských športovcov. Nie vždy tomu ale bolo tak.

Chápal som veľa z toho, čo v Mlynskej doline vymysleli a robili, nie ale všetko. Napríklad Olympijské štúdiá po ôsmej večer – privítal by som ich skôr ráno a tesne pred spaním. Alebo teleshoping, TELESHOPPING! v prime time, často medzi siedmou a ôsmou hodinou večer. Bol som v tom, že počas OH nebude na Dvojke nič iné, len šport a sponzorské a sem-tam reklamné spoty hlavných partnerov hier. Ráno ale neodolali Živej panoráme a večer „Extra ponuke“ teleshoppingových kampaní.

Chválim ale, že na vlnu kritiky, ktorá sprevádzala vysielanie na jedinej sociálnej sieti, ktorú používa dosť Slovákov, dokázali reagovať. Napríklad si začali brávať do štúdií komentátorské posily a nenechali na diaľku spolukomentovať z veľkého bratislavského štúdia. Dali aj šancu viacerým komentátorom odkomentovať hodiny prenosov, čo je len dobre. Na môj vkus trochu málo Oľgy Hamadejovej a Marcela Merčiaka, ale to je môj problém.

Olympiádu odvysielali so cťou a znova nazbierali dosť materiálu na poučenie sa do budúcnosti. Napríklad mohli divákov posielať na internet, kde fičalo osem streamov, oveľa, ale oveľa častejšie, plynulejšie a organickejšie.

Známka pre RTV: Niekde medzi Dobrá a Chválitebná, o pol stupňa znížená za hlavné štúdio v Bratislave, ktoré sa po čase nepodarilo postaviť tak pekne, ako napríklad štúdiá na hokejové majstrovstvá alebo Tour de France.

2. ČT2, doplnkový doplnok

Česká verejnoprávna dvojka dopĺňala hlavného českého olympijského vysielateľa, ČTSport. Vysielali najmä kolektívne športy, ale aj veľa golfu, tenisu a podobne. Bol to taký zlatý český štandard.

Vtipné boli štúdiá s Jaromírom Bosákom, redaktor nezaprel svoju výrečnosť a hostia spolu s ním občas ani biele ponožky v sandáloch.

Čechom sa okrem tenisu v športoch prenášaných na ich dvojke veľmi nedarilo, preto som sa ani nerozčuľoval na prehnaných emóciách na ich podporu. Naopak, zanietení komentátori dávali šťavu aj súbojom, v ktorých Česi nikoho nemali. Tak to má byť.  

Zaujalo ma, že viacero prenosov vysielali všetci traja moji televízni operátori. Čo bolo pre RTVS najdôležitejšie a pre NovaSport dosť dobré na to, aby zaplatilo práva, nedali Česi na svoj hlavný verejnoprávny program. Hmmmmm.

Známka pre ČT2: Chválitebná, nebolo čo vytknúť, ale ani nič mimoriadne som sa z ČT2 nedozvedel a pri nej nezažil.

3. NovaSport, divoká karta

Komentovanie len z pražského štúdia s informáciami z internetu sa jednoducho so zážitkom sprostredkovaným ľudmi na tvári miesta porovnáva ťažko. Atmosféra sa nedá nasať inak, ako keď dýchate brazílsky vzduch, boríte sa s miestnymi problémami a máte styk so športovcami takpovediac z prvej ruky.

Preto sú aj porovnania vysielania komerčného vysielateľa s verejnoprávnymi (oboma) neprístojné, zbytočné a nedôležité. Vysielali to, na čo mali práva, robili to ako každý iný grandslam, zápas NBA alebo atletický míting.

Najlepšie, čo na NovaSporte oceňujem, bolo, že niekedy z tých troch rôznych športov dali ten, ktorý som práve chcel pozerať najviac. Nie často, ale stalo sa.

A najhoršie na NovaSporte bolo, že sa komentár tentokrát ani občas nedal prepnúť na anglický.

Známka pre NovaSport: Dobrá. Niektorí komentátori skvele, iní len prerozprávali to, čo sme videli na obrazovkách.

PS.: Ozval sa mi čitateľ Štefan. Poslal screenshot s milým televíznym preklepom. Ak na podobné faux-pas narazíte aj vy, neváhajte a pošlite mi ho na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo na Facebook. Ja si ho už nájdem.

Denis Bohumil Schvarcz

01 - Modified: 2016-08-22 15:08:20 - Feat.: - Title: Bohumilova Rýchlovka: Čo majú spoločné Trump a Fico 02 - Modified: 2016-08-22 15:08:52 - Feat.: - Title: Bohumilova Rýchlovka: A čo ste na olympiáde už hejtovali vy? 03 - Modified: 2016-08-22 15:09:15 - Feat.: - Title: Bohumilova Rýchlovka: Futbal pre ženy sa volá Klenot TV 04 - Modified: 2016-08-07 14:54:41 - Feat.: - Title: Bohumilova Rýchlovka: Neviem sa dočkať, kedy zmizne Nova z môjho ovládača
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 17:51