StoryEditor

Koniec monopolu s Popoluškou

Tri oriešky pre Popolušku, Jak utopit Dr. Mráčka, Diskopríbeh, Copak je to za vojáka či Slunce, seno, jahody aj pár facek.  Aj to sú filmy, ktoré sa už budúci rok objavia na Jojke.

Na slovenskom trhu nastáva významná zmena. Ku českým filmovým klasikám patriacich pod Národný filmový archív v Česku sa už od budúceho roka bude môcť dostať každý. Kým doteraz bolo tradíciou, že sa rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, Pyšná princezná, Byl jednou jeden král alebo komédie S tebou mně baví svět či Vesničko má středisková objavovali na jednej stanici, najnovšie to už platiť nebude.

Český filmový archív aj u nás pristúpil k rovnakému modelu ako v Českej republike, kde si televízie filmy pravidelne obmieňajú. Rotácia prebieha na spravodlivom systéme, keď si vysielatelia vyžrebujú poradie, v ktorom si vyberajú jednotlivé tituly. Tie sú pritom rozdelené do niekoľkých kategórií v závislosti od ich atraktivity. Nemôže sa tak stať, že by všetky najžiadanejšie klasiky získala len jedna televízia.

Dostať sa k niektorým českým filmom bolo doteraz prakticky nemožné. Okrem toho, že sa klasiky predávali rovnakému vysielateľovi na dlhé obdobie, pripadala k nim aj opcia, vďaka ktorej vznikol neprerušiteľný kruh.

​Rovnakej situácie sme svedkami v prípade Slovenského filmového ústavu, ktorý aj vlani uskutočnil obchod, na základe ktorého na niekoľko rokov predal významné tituly jednému vysielateľovi. Predaj sa uskutočnil bez súťaže, pričom súčasťou každej licencie je taktiež opcia, a teda prednostné právo na predĺženie licencie.

Zavedením rotácie filmov už takýto kolobeh nebude možný. Teším sa, že sme aj na Slovensku dospeli k  transparentnému procesu rozdeľovania rozprávok a českých filmov, ktorý sa bude opakovať pravidelne. Aktuálne sú filmy rozdelené na celý budúci rok.

Mgr. Marcel Grega,
generálny riaditeľ JOJ Group a viceprezident pre televíznu sekciu Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska (ANRTS).

01 - Modified: 2022-03-02 13:54:21 - Feat.: - Title: Televízia JOJ dnes oslavuje 20. narodeniny 02 - Modified: 2021-08-13 13:42:12 - Feat.: - Title: Televízia Joj predstavila jesenné novinky. V nových seriáloch stavila na emócie 03 - Modified: 2021-08-06 11:06:13 - Feat.: - Title: Platený videoportál aj športovú stanicu chceme spustiť už v tomto roku, hovorí obchodný riaditeľ skupiny JOJ 04 - Modified: 2021-03-12 09:55:21 - Feat.: - Title: Ranné noviny televízie Joj oslavujú tretie narodeniny 05 - Modified: 2021-03-08 11:36:02 - Feat.: - Title: TIPOS Talent týždňa je späť
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 21:02