StoryEditor

Seriálová budúcnosť

Na svetových trhoch začínajú dominovať krátke žánrové série. Napriek finančnej náročnosti prichádzajú aj k nám.

Očakávania a preferencie divákov sa nestále posúvajú, čo dynamicky mení seriálovú tvorbu nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Klasické seriály majú u nás stále svojho diváka, no do popredia sa dostáva nový trend, ktorý už ovládol zahraničné trhy.

Aktuálnym hitom vo svete sú žánrovo špecifické prepracované minisérie, zacielené na užšiu skupinu divákov. Potvrdil to aj nedávny televízny festival v Cannes, kde takéto produkcie prevládali. Na Slovensku boli donedávna podobné projekty v spojení s vyššími nákladmi a otáznou sledovanosťou skôr raritou, dnes sú však budúcnosťou.

Úspech seriálov sa v minulosti staval na hereckom obsadení či pútavom prostredí, dnes je nutná ich kombinácia. Nad nimi navyše stojí kvalitný a originálny námet, ktorý sa stal kľúčovým základom úspešného projektu, čo potvrdili aj skúsenosti z minulých sezón.

Stávka na minisérie umožňuje otvoriť takýchto námetov viac, a čo je čoraz dôležitejšie, zacieliť ich na špecifické publikum. Diváci si ku kvalitným žánrovým projektom nachádzajú stále bližší vzťah a ich popularita rastie aj u nás.

Efekt výnimočnej minisérie ukázal už náš prvý zo súčasných kratších projektov – Za sklom. Kriminálka si získala skvelú povesť, výbornú odozvu na sociálnych sieťach a v pozitívnom zmysle návykový charakter. Medzi seriálmi sa stala mimoriadne rozpoznateľná a zaradila sa k tým najkvalitnejším. Čo viac, ocenila ju kritika a prilákala aj tých divákov, ktorí bežne slovenské produkcie nesledujú.

Každý zacielený projekt prináša väčšiu relevantnosť aj pre našich partnerov, ktorí chcú osloviť konkrétnu skupinu divákov. Klienti sa k tomu spájajú s kvalitnou značkou, čo je vždy jednou z našich priorít. Prístupnejšie je tiež dlhodobé zapracovanie značky či produktu priamo do deja seriálu, najmä pre jasne stanovený a menší počet epizód.

Nový trend v podobe kratších seriálov bude zreteľný stále viac. Aktuálne pripravujeme niekoľko projektov ako Hotel, Prázdniny, Pravá tvár, Svět pod hlavou či unikátnu dobovú kriminálku 1890. Veľký dôraz dávame na kombináciu žánrov a rovnako tak produkcií, preto sa na obrazovky budúci rok vráti žiadaný Panelák a pokračovať budú aj Naši. Divácke preferencie sa totiž rozširujú a tým aj podoba a pestrosť seriálovej tvorby.

01 - Modified: 2023-08-15 08:31:54 - Feat.: - Title: Cestopisy, dejiny, architektúra a vesmír. Nová stanica JOJ Svet chce zaujať aj vlastnou tvorbou 02 - Modified: 2022-03-02 13:54:21 - Feat.: - Title: Televízia JOJ dnes oslavuje 20. narodeniny 03 - Modified: 2021-08-13 13:42:12 - Feat.: - Title: Televízia Joj predstavila jesenné novinky. V nových seriáloch stavila na emócie 04 - Modified: 2021-08-06 11:06:13 - Feat.: - Title: Platený videoportál aj športovú stanicu chceme spustiť už v tomto roku, hovorí obchodný riaditeľ skupiny JOJ 05 - Modified: 2021-03-12 09:55:21 - Feat.: - Title: Ranné noviny televízie Joj oslavujú tretie narodeniny
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:48