Creo Young Rubicam
StoryEditor

Čo nového v socializme – novembrové social media news v päťminútovke

Témou boli jednoznačne americké voľby. Tie v plnej sile ukázali, o čom sa už dlho sa o tom šepkalo.

A to, že sociálne siete majú dnes na svet pravdepodobne najväčší impact, formujú spoločnosť, dokážu ľudí spájať tak, ako žiadne iné médium predtým, ale zároveň aj šíriť klamstvá, manipulovať a rozdeľovať ľudí tak, ako nikdy predtým.

 

Pojem "virtuálny social dav" sa po Brexite, Trumpovi, ale aj slovenských voľbách stal pevnou súčasťou slovníka. Na Twitteri dokázali voľby vygenerovať miliardu tweetov a po voľbách sa Facebook dostal pod paľbu za to, že toleruje alebo rovno podporuje šírenie fake news, ktoré dostali Trumpa do prezidentského kresla. Facebook tvrdí, že to ide riešiť, ako, to zatiaľ nespresnil.

#Twitter

Naproti tomu Twitter riešil v novembri iný skôr tragikomický problém a to, že svojmu CEO Jackovi Dorseymu “omylom” zrušili account. Omylom. CEO-vi, hej? Zároveň Twitter oznámil vznik Developer Communities, čoho cieľom má byť zlepšenie vývojárskeho prostredia pre vývojárov. 

#Instagram

Ohlásil pomerne výrazné aktualizácie a v rámci nich aj pridanie Live videí a Boomerang GIFs do denných stories. Rovnako tak môžete po novom v Stories tagovať priateľov a prelinkovávať. Pre zadávateľov reklám sprístupnili možnosť pridávať do reklamného setu aj vertikálne videá a fotky.  

#FacebookTargeting

Na Facebooku môžete po novom cieliť reklamu na presne tých používateľov, ktorí už interagovali s vašimi príspevkami. Pekná fičúrka, akurát si treba ustriehnúť, aby sa človek nezacyklil a v honbe za lajkami nerozohrával dialóg len s vernými. Zároveň robí Facebook opäť upratovanie v metrikách, nakoľko v nich má trochu guľáš a po nesprávnom počítaní vzhliadnutí videí, za ktoré sa ospravedlnil, našli "Facebookisti" aj iné chybičky.

#Messenger

Tak a veľké veci sa práve začínajú, v Messengeri na americkom trhu debutujú Messenger Conversations - sponzorovane správy, ktoré motivujú človeka komunikovať so značkou. Zároveň Facebook umožní spojiť všetky business message inboxy pre Facebook, Messenger  a Instagram do jedného spoločného brand inboxu

#WhatsApp & Skype

Taká na prvý pohľad samozrejmá vec ako videohovory prichádza do WhatsApp pre všetkých až teraz. Veru veru. Skype zas umožní chatovať aj bez zaregistovaného účtu, priamo cez ich web stránku, ako “hosť”.

#LinkedIn

Po tom, ako Microsoft kúpil LinkedIn, došlo k doslovnému preštartovaniu tejto sociálnej siete a tá chrlí jednu novniku za druhou. Treba povedať, že väčšina z nich je zmyslupná, napríklad po novom budete mať k dispozícii detailné “Audience Insights” - kto videl vaše posty, kde pracuje, lokalitu a tak ďalej. Rovnako tak bude sociálna sieť robiť prieskumy, napríklad platov, takže človek bude mať lepší prehľad o tom, “kde sa pohybuje”.

#FacebookJobs

Názov skutočne neznamená reinkarnáciu Stevea, pracujúceho pre Marka, ale ide o novú fičúrku, ktorú FB testuje - je to tab priamo na stránke, cez ktorý budú môcť firmy informovať o voľných pozíciách. Zároveň Facebook informuje, že Brexit - Nebrexit, v Londýne plánuje prijať ďalších 500 zamestnancov. Rovnako Facebook testuje fičúrku, ktorá bude v rámci aplikácie vyhľadávať wifi. Užitočné.

Tak a to je pre rok 2016 všetko, utieklo to ako promovací budget na postoch. Najbližšie sa vidíme, čítame, lajkujeme, sharujeme a komentujeme v januári. Držím palce pri finiši roka! ;)

 

Jaro Horváth o sebe:

"Mám rád dizajn starých škodoviek, potulovanie po svete a príbehy vo všetkých podobách. Pracujem ako Strategy planner / Social media teamleader v reklamnej agentúre Creo Young & Rubicam, kde pre najväčšie slovenské značky hľadám cestičky, ako urobiť reklamné aktivity tak, aby boli pochopiteľné a jasné zákazníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:00