osobný archív
StoryEditor

Prečo je video zo skrytej kamery sledovanejšie ako reklama zo Super Bowl?

Január bol plný reklám, čomu nasvedčuje aj nasledujúci zoznam. Mnohé Super Bowl reklamy majú k dnešku desiatky miliónov zhliadnutí, no len niektoré ich stihli získať v januári za pár, či dokonca jedeň deň od spustenia. Mr. Clean prekvapil.

Pozrel som sa na rebríček šiestich najsledovanejších reklám, ktorý vydal Youtube, a prečo uspeli:

6. Budweiser – Born The Hard Way

Creative Agency: Anomaly
Media: MediaCom

Budweiser je známy svojimi prepracovanými hranými spotmi so silným príbehom, ako sa podaril aj českému Budweiser Budvaru ten s Janom Třískom. Dokazuje to aj viac ako 28,1 milióna zhliadnutí, ktoré má v čase písania článku.

  • Kvalita / spracovanie: hraný „filmový“ spot
  • Dĺžka: 1min.
  • Interakcia / online prvky: SuperBowl TV reklama
  • Počet zhliadnutí: 4 millión (jan.) – 28,1mil. zhliadnutí (aktuálne - najviac z celého rebríčka)

Hraný spot zachytáva tŕnistú cestu jedného zo zakladateľov pivovaru za svojím snom. Hlavnou message reklamy je ísť si za svojím snom: „When nothing stops your dream.“ Minútu trvajúca cesta výpravou, castingom, kostýmami, skrátka celou produkciou vytvára dokonalú dobovú atmosféru krátkeho filmu.

5. Lyft – Undercover Lyft with Odell Beckham Jr.

Creative Agency: Alldayeveryday

Lyft prepravná spoločnosť podobná Uberu si na propagáciu vytvorila reláciu “Undercover”, v ktorej sa vodičmi stanú známe osobnosti, no zákazníkom to odhalia, až na konci.

  • Kvalita / spracovanie: 2 skryté kamery vnútri auta – širokouhlý záber
  • Dĺžka: 3:51
  • Interakcia / online prvky: pravidelnosť publikácie nových častí na YouTube kanáli Lyft-u, zdieľanie na sociálnych sieťach
  • Počet zhliadnutí: 6 millión (január) – 2,7 mil. (aktuálne)

Reklamná šou “Undercover Lyft” na YouTube stavia na známych tvárach celebrít, autenticite reakcií, nič netušiacich zákazníkov. Úspech jednotlivého videa závisí od mena celebrity a od spomínaných reakcií ľudí. Dôležitým je moment prekvapenia na konci. Video je nakrútené spôsobom skrytej kamery vnútri auta.

4. Mr. Clean – Cleaner of Your Dreams

Creative Agency: Leo Burnett Toronto
Media: Hearts & Science

Personalizovaná animovaná “tvár” ‘ značky Mr.Clean je nám známa už dlhé roky. Plešatý mužíček v bielom ako symbol čistoty v domácnosti. Nechýbal ani v bloku najsledovanejších Super Bowl reklám na YouTube v januári.

  • Kvalita / spracovanie: Hraný s animovanou postavičkou
  • Dĺžka: 30 sekúnd
  • Interakcia / online prvky:
  • Počet zhliadnutí: 2,6 milióna (jan.) – 15,7 (aktuálne)

Spot je personifikovaný z persony „upratujúceho manžela“ na animovaného Mr. Clean-a, ktorého vlastnosti imponujú persóne vydatej ženy „v domácnosti“ v strednom veku.

Spot sa odohráva v domácnosti, kde žena upratuje so svojím mužom, ktorý sa v jej očiach mení na Mr. Cleana – čim si v závere získa jej náklonnosť. Message reklamy vypovedá o tom, že muž, ktorý upratuje je pre spomínanú cieľovku „sexi“. Úspech reklamy spočíva najmä v cielení na segment.

3. Apple iPhone 7 Plus – Take Mine

Creative Agency: Apple
Media: OMD

Apple je lovebrand, produkuje najmä moodové “filmové” spoty, ktoré netlačia brand na prvé miesto, ale umocňujú emóciu, ktorá zostáva v pamäti diváka dlhšie.

  • Kvalita / spracovanie: moodové zábery, kinemat
  • Dĺžka: 1min
  • Interakcia / online prvky: titulky - VO, textu hudobného podkladu
  • Počet zhliadnutí: 4 milióny (jan.) - 5,5 milióna (aktuálne)

Samotná reklama bola súčasťou vlny spoločensky zodpovedného konania značiek prostredníctvom ich apelu na migračnú politiku USA. Spot je posadený do prostredia Honolulu, kde Apple prezentuje  vylepšenú technológiu, portrétových fotografii na novom iPhone 7 Plus prácou s hĺbkou ostrosti.

Fotografie vytvára mladé dievča a fotí náhodných ľudí po celom meste, umocňuje tak emóciu spoločenskej rôznorodosti  a spojenia.

2. Apple iPhone 7 + AirPods – Stroll

Creative Agency: TBWA\Media Arts Lab
Media: OMD

  • Kvalita / spracovanie: hraný efektový spot
  • Dĺžka: 1 min.
  • Interakcia / online prvky: titulky k skladbe
  • Počet zhliadnutí: 8,7 mil. zhliadnutí (január) -  9,7 mil. zhliadnutí (aktuálne)

„Stroll“, teda „prechádzka“ je názov 2 spotu od Apple, ktorý sa zaradil medzi najsledovanejšie na druhom mieste. Apple v ňom prezentuje bezdrótové slúchadlá AirPods prostredníctvom streetoveho tanečníka, ktorý efektovým spôsobom tancuje v rôznych uhloch a polohách vertikálne aj horizontálne na stene, či na aute.

Apple týmto moodovým spotom v BW prezentuje flexibilitu produktu, v akejkoľvek polohe sa počúvajúci nachádza.

1. Clash Royale – The Last Second

Creative Agency: Barton F Graf
Views: 11,1 millióna

Najsledovanejším sa v januári stal spot mobilnej hry Clash Royale od spoločnosti SuperCell s názvom The Last Second.

  • Kvalita / spracovanie: animovaný spot
  • Dĺžka: 49sek.
  • Interakcia / online prvky: odkaz na download na začiatku, logo s call-to-action buttonom na subscribe, odporúčané video na konci
  • Počet zhliadnutí: 11,1 mil. (január) - 23,6 mil. (aktuálne)

Animovaný spot najúspešnejšej mobilnej hry uplynulého roku zachytáva prostredníctvom vystreleného šípu možnosti zápasenia v hre humorným spôsobom. 

Faktorov úspechu spotu je viacero. V spote vystupuje ako hlavná postava – ženská hrdinka, čím si tvorcovia mohli získať aj cieľovku žien „gameriek“. V spote nechýba akcia, je dynamický a nie zbytočne zdĺhavý, keďže má menej ako 50 sekúnd.

Jedným z faktorov úspechu je určitej aj interakcia s divákom v digitálnom prostredí, keďže na začiatku videa sa zobrazí odkaz na download, a po celý čas je v pravom dolnom rohu logo channelu s call-to-action buttonom na „odber“.

Na záver by som len zhrnul, že v roku 2017 pri kvalitných produkciách je dôležité dávať dôraz na message a autenticitu, čo sa ukázalo aj v piatom najsledovanejšom spote. Ľudský faktor je stále jedným z najdôležitejších a dokázal nám to práve Lyft, ktorý, ukázal reálne reakcie ľudí, ktoré boli zaznamenané na skrytej kamere v aute. Iste sa viacerým zdá téma “skrytých kamier” akýsi prežitok, no v dobe posunu technológií vie väčšina produkcií vytvoriť naozaj kvalitné video, avšak autenticita a ľudských faktor bude a je stále tým veľmi dôležitým.

01 - Modified: 2018-09-17 19:17:30 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kvalitne? Lacno? Rýchlo? Nedá sa všetko naraz 02 - Modified: 2018-09-04 13:11:59 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Princíp kontrastu 03 - Modified: 2018-07-23 17:32:52 - Feat.: - Title: Dokáže performance marketing budovať značku? 04 - Modified: 2018-07-24 07:15:14 - Feat.: - Title: Ako byť obľúbeným klientom? Skúste štyri veci, ktoré fungujú 05 - Modified: 2018-07-09 08:24:15 - Feat.: - Title: Starajte sa, nebojte sa. Na veľkú zmenu stačia aj tieto tri jednoduché rady
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 06:39