StoryEditor

Šéf televízie JOJ: Svet filmu a televízie prepájame stále viac

Marcel Grega píše o tom, že filmová tvorba na Slovensku po rokoch stagnácie prekvitá. Pozitívnemu trendu významne napomáha aj televízia.

Dlhé roky vo filmovej a umeleckej obci prevládala skepsa. Nie je to tak dávno, čo na Slovensku v priebehu roka nevznikla žiadna celovečerná produkcia, vlani sa už však v kinách predstavila takmer tridsiatka domácich a koprodukčných filmov.

 

Som šťastný, že aj dlhodobá snaha televízie Joj prispieť k rozvoju filmovej tvorby na Slovensku prináša svoje ovocie a dnes sme svedkami jej veľkého rozmachu. Dôkazom toho je i 25. ročník Art Film Festu, ktorý sa teší z nárastu lokálnych diel. Tento najprestížnejší a najväčší filmový festival na Slovensku podporujeme ako hlavný mediálny partner, ktorý má k slovenskému filmu stále bližšie.

 

Koprodukcie, výchova mladých talentov aj otváranie priestoru pre filmových tvorcov v televíznych projektoch sú spôsoby, akým môžeme výrazne prispieť k podpore filmovej obce. Je skvelé, že k takejto angažovanosti dochádza stále viac a televízie sa stali oporou filmárov.

 

Viaceré aktivity Jojky budú prítomné na košickom Art Film Feste. V oblasti finančnej podpory slovenskej tvorby je aktuálne našou najväčšou koprodukciou Perinbaba 2, ktorá bude tiež jednou z tém filmového festivalu. Juraj Jakubisko s manželkou povedú vlastný Masterclass, ktorý bude venovaný pokračovaniu kultovej rozprávky po vyše tridsiatich rokoch.

 

K podpore a prepájaniu filmového sveta s tým televíznym prispievajú i náročné seriálové projekty, ktoré pripravujeme v spolupráci s filmovými tvorcami. Tí sa tak unikátne angažujú v čisto televíznych produkciách. Patrí medzi nich aj Michal Kollár, režisér Červeného kapitána či producent drámy Klauni nominovanej na Českého leva ako najlepší film. Pod Kollárovým režijným vedením vzniká náš nový seriál Hotel, ktorý sa pre svoju kvalitu predstavuje aj návštevníkom Art Film Festu.

 

Michal Kollár absolvuje vlastnú prednášku Masterclass, v priebehu celého festivalu budú zároveň s hercami Hotela prebiehať rozhovory pri raňajkách. Z ďalších aktivít spojených s Jojkou budú mať návštevníci možnosť denne stretnúť tváre projektov televízie Joj, ktoré sa vždy od 12:30 zúčastnia tzv. selfiády, či zažiť festivalovú verziu populárnej glosátorskej Sedmičky. K dispozícii bude i oddychová zóna pre dospelých s deťmi pod hlavičkou detskej stanice RiK.

 

Jedným z hlavných partnerov Art Film Festu je tiež náš čerstvý internetový projekt Kinosála.sk, ktorý prepojí festival s online prostredím. Okrem pravidelných výstupov bude tím Kinosály realizovať oficiálne štúdiové rozhovory formou „talking heads“ s festivalovými hosťami. Druhý rok po sebe k tomu s Art Film Festom organizujeme hlasovanie o najlepší európsky film, ktorému opäť udelíme cenu Joj Cinema. Filmová stanica bude mať zároveň na podujatí i tentoraz vlastnú sálu.

Pevne verím, že čoraz aktívnejšia podpora filmovej tvorby, jej tvorcov a umelcov prispeje k tomu, aby sme na najväčších festivaloch mali stále viac kvalitných slovenských zástupcov

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 22:48