Chmeľ Kazbek, ktorý nesie názov po jednej z najvyšších kaukazských hôr sa vyznačuje robustnosťou, stabilitou a výnimočnou chuťou i vôňou. „Kazbek ležiak vnímam ako darček priaznivcom českého kráľovského piva Krušovice, ako aj pivných špecialít. Chceme im predstaviť unikátne odrody chmeľu, ktoré pestujeme, a Kazbek je jednou z najzaujímavejších. Podobný trend rozmanitosti chmeľových odrôd sa presadzuje aj v zahraničí, a pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Samotný Kazbek si vďaka studenému chmeleniu uchováva špecifickú chuť, ktorá, verím, milo prekvapí mnoho konzumentov piva aj na Slovensku,“ povedal Josef Helebrant, odborník z Kráľovského pivovaru Krušovice, ktorý sa okrem iného venuje špeciálnym kurzom pivných znalcov.
Prvú várku špeciálneho ležiaku Krušovice Kazbek uvarili sládkovia v Krušoviciach už v decembri minulého roka. Pivo potom kvasilo pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Kazbek ležiak obsahuje 5,1% alkoholu a má stupňovitosť 12,3 ̊. Ide o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Ležiak Krušovice Kazbek je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadaťcestu aj na slovenský pivný trh.