StoryEditor

Magnetom dovolenkárov ostáva more

01.07.2003, 00:00
Začína sa čas cestovania a spoznávania krás nielen bližšieho, ale aj vzdialenejšieho sveta. V súčasnosti Slováci cestujú po celej Európe.
Začína sa čas cestovania a spoznávania krás nielen bližšieho, ale aj vzdialenejšieho sveta. V súčasnosti Slováci cestujú po celej Európe. Na juh sa ide za morom a slnkom, na sever za poznaním či horskou turistikou. Podľa riaditeľky marketingového oddelenia cestovnej kancelárie Satur Márie Gallovej sú v porovnaní s minulosťou slovenskí rekreanti scestovanejší a vedia, čo chcú. Zvýšil sa počet destinácií a takisto aj škála letovísk či služieb. V porovnaní so západným obyvateľstvom slovenskí občania chodievajú na dovolenku väčšinou raz do roka, a to v lete. Zvykom našich západných susedov sú dve dovolenky - jedna v zime a druhá v lete, čo, samozrejme, súvisí s ich solventnosťou. "Aj u náš sa však už objavujú klienti, ktorí dovolenkujú dva razy v roku," konštatuje. Zimnou dovolenkou býva spravidla lyžovačka, výnimkou už nie je ani exotika.
Novinkou je Egypt
Konflikt v Perzskom zálive sa odrazil takmer vo všetkých oblastiach svetovej ekonomiky. Výnimkou nebol ani cestovný ruch. V období od marca do apríla sa pozastavil predaj zájazdov do Turecka, Tunisu či Egypta. Po skončení krízy sa však dopyt po pobytoch opäť obnovil. V súčasnosti je práve Egypt novinkou pre slovenských turistov. "Toto je druhá sezóna, keď existuje priame letecké spojenie zo Slovenska do Egypta," konštatuje Gallová. Egypt ponúka klientom niečo nové. Nie sú to iba prímorské letoviská, ale aj možnosť spoznávania histórie. Pre návštevníkov má krajina vybudované moderné rekreačné komplexy. Súčasťou sú animátori a pobyt v systéme all inclusive. Zároveň sú podľa jej slov ceny za turistické služby prijateľné. Pre mladých tiež ponúka alternatívny program, napríklad potápanie v Červenom mori.
Bulharsko v minulosti patrilo k obľúbeným prímorským destináciám slovenských dovolenkárov. Ako hovorí M. Gallová, záujem o túto krajinu v posledných rokoch opäť rastie. Mnohí totiž túto oblasť poznajú a vracajú sa do vynovených hotelov. Pláže sú pieskové, takže sú vhodné pre rodiny s deťmi. Krajina je takisto populárna medzi študentmi, keďže je cenovo prístupná.
Chorvátsko vďaka svojej blízkej polohe a možnostiam sa teší konštantnému záujmu slovenských turistov. "Táto krajina je navštevovaná napriek vyšším cenám priamo na mieste," povedala.
Stredomorie ostane najpopulárnejšie
V budúcnosti by mala ostať hlavným turistickým centrom pre Slovákov oblasť Stredomoria. Patrí tam najmä Španielsko, Taliansko, Grécko s jeho ostrovmi a severoafrické arabské štáty - Tunis a Maroko. Podľa jej slov bude rásť počet výletníkov aj do Turecka, Egypta a Jordánska. Turecko stále totiž buduje svoju turistickú infraštruktúru a je cenovo výhodné. Podobne je na tom Egypt. Okrem klasických pobytov v Hurghade a výletov za pamiatkami spojenými s plavbou na Níle smerujú naši turisti i do letoviska na v Sinajskom polostrove. U nás pomerne "neobjaveným" štátom je Jordánsko, ktoré sa snaží spropagovať sa a zvýšiť príjmy z cestovného ruchu. "Očakávame záujem o túto krajinu, keďže je pre nás pomerne blízko a má čo ponúknuť," dodala.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 16:21