StoryEditor

Keď doplácate na Váhostav: Prácu od nich som si kúpil

10.04.2015, 00:00

S kamiónovou dopravou podnikajú viac ako dvadsať rokov. Najnovšie však doplácajú na spoluprácu so stavebnou spoločnosťou Váhostav. Východoslovenská firma Alkin je jedným z veriteľov, ktorých pohľadávky majú byť v procese reštrukturalizácie uspokojené iba 15 percentami. „Našťastie, nehrozí nám kvôli tomu koniec, keďže máme aj iné činnosti. Ale je jasné, že tieto peniaze nám chýbajú,“ hovorí pre HN riaditeľ spoločnosti Alkin zo Spišského Bystrého Ján Alžbetkin.

Diery v procese

Firma nie je ani zďaleka jediná, ktorá sa musí rozlúčiť s faktúrou vo výške okolo desaťtisíc eur. Váhostav menším podnikom dlhuje dovedna 104,6 milióna eur. Stavebný gigant im plánuje splatiť iba zlomok z toho. Tento prípad vyvolal opätovnú otázku o tom, ako je nastavený proces reštrukturalizácie, čiže ochrany súdu pred veriteľmi.

Síce na jednej strane by mal ozdraviť firmu a pomôcť jej v ďalšom podnikaní, no na druhej strane kvôli nemu strácajú veritelia, ktorí nie sú vyplatení v plnej miere. „Tento proces predovšetkým ponecháva celú iniciatívu na strane dlžníka a ním plateného správcu, ktorí sú priamo motivovaní, aby bolo uspokojenie nezabezpečených veriteľov pokiaľ možno čo najnižšie,“ vysvetľuje Radovan Pala, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

Práve správkyňa reštrukturalizácie Váhostavu sa pritom dostala do pozornosti médií. Právnička Petra Gabrišová totiž skončila právo pred dvomi rokmi a správcovskú pečiatku získala len dva mesiace pred reštrukturalizáciou firmy, za ktorou stojí veľkopodnikateľ Juraj Široký.

Odborníci vidia v celom procese diery a volajú po zmene pravidiel. „Podstatné je celý mechanizmus urobiť transparentnejším a zaviesť štandardné mechanizmy na ochranu veriteľov, na čele s pravidlom absolútnej priority,“ myslí si Juraj Alexander z právnickej firmy Dentons. Akcionári by tak nemohli dostať nič v prípade, že veritelia nesúhlasia alebo nedostanú svojich sto percent.

Čísla klesajú

Tohtoročné štatistiky pritom naznačujú, že počet reštrukturalizácií klesá. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, za prvé tri mesiace ich súd povolil 19, čo je o osem menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. „Rovnako ako vo väčšine predchádzajúcich analyzovaných období bolo najviac reštrukturalizácií povolených v priemysle, obchode a stavebníctve,“ konštatuje hlavná analytička spoločnosti Jana Marková.

Klesol aj počet firiem v konkurze. V prvom kvartáli si tento nelichotivý status pripísalo 98 spoločností, čo je o 11 menej ako vlani. Medzi nimi bola napríklad firma Slovakia Steel Mills či štvorhviezdičkový hotel Bonbón, stojaci vedľa petržalského jazera Veľký Draždiak.

Ďalšie pokračovanie roka však už nemusí byť také pozitívne. Prispieť k tomu môže práve ozdravný proces Váhostavu, na ktorý môžu mnohí doplatiť. „Iste môže tieto čísla zvýšiť, keďže mnohí subdodávatelia zrejme budú iniciovať konkurzné konania či reštrukturalizácie,“ tvrdí vedúci právneho oddelenia spoločnosti M2 Business Ján Marônek.

 

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marec bol pre českú automobilku rekordný
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 19:43