StoryEditor

Švajčiarsky reťazec začne predávať špeciálne hamburgery. Namiesto mäsa v nich budú rozomleté červy

16.08.2017, 12:12
Autor:
ČTKČTK
Výrobca tvrdí, že hmyz má obrovský kulinársky potenciál, lebo je zdravý a plný živín.

Nezvyčajné špeciality si budú môcť od budúceho týždňa kúpiť zákazníci švajčiarskeho maloobchodného reťazca Coop. V niekoľkých pobočkách budú totiž vo forme polotovarov bežne dostať hamburgery a mäsové guľôčky vyrobené z múčnych červov. Švajčiarsko predaj potravín, ktoré obsahujú určité druhy hmyzu, povolilo tento rok na jar.

Plátok na prípravu hamburgeru, ktorý bude do obchodov dodávať špecializovaná firma Essent, bude okrem rozomletých múčnych červov obsahovať aj ryžu, mrkvu, zeler, pór a oregano. Hmyzie guľôčky sa budú skladať okrem červov aj z cícera, cibule a cesnaku a dochutené budú koriandrom.

coop.ch

​Nezvyčajné produkty bude zatiaľ ponúkať sedem predajní reťazca, okrem iného v Zürichu, Bazileji, Berne či Ženeve. Postupne sa bude počet predajných miest zvyšovať. Do konca roka chce Coop rozšíriť svoju ponuku aj o ďalšie hmyzie výrobky.

Podľa spoluzakladateľa firmy Essent Christiana Bärtscha má hmyz obrovský kulinársky potenciál, lebo je zdravý, plný živín a jeho konzumácia prispieva k udržateľnému rozvoju.

coop.ch

​Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) dlhodobo podporuje konzumáciu hmyzu ako dobrého zdroja bielkovín. Už teraz hmyz denne konzumuje odhadom viac ako dve miliardy ľudí, najmä v Ázii, Afrike a Južnej Amerike.

Vo Švajčiarsku sa môžu od 1. mája okrem múčnych červov ako potraviny predávať tiež cvrčky či saranče.

coop.ch

​Essent je švajčiarsky startup, ktorý sa už viac než tri roky venuje kulinárskemu potenciálu hmyzu. Vyvíja, vyrába a predáva špeciality z hmyzu pre maloobchod i gastronómiu. Spoločnosť v septembri 2016 vydala aj dve ocenené kuchárske knihy "Cvrčky, kobylky & Co." a bude pravidelne organizovať "hmyzie" večere a kurzy varenia.

essento.ch

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:12