Goldee
StoryEditor

Slováci vymysleli inteligentné svetlo a vzbudili svetový záujem

10.12.2013, 15:00
Inteligentné osvetlenie Goldee má kampaň v 9 krajinách sveta, chystá sa vyzbierať 100 tisíc dolárov a spustiť výrobu.

Na Slovensku vznikol startupový projekt, ktorý sa dočkal svetového záujmu. Spoločnosť Goldee prišla s nápadom na inteligentné osvetlenie.

Osvetlenie sa má prostredníctvom novinky Goldee Light Controller automaticky prispôsobovať okoliu a byť plne interaktívne: ráno bude simulovať východ slnka, večer sa postupne stlmí a pripraví tak telo na spánok. Ak sa v noci prebudíte, zapne tlmené osvetlenie. A keď odídete z domu, automaticky sa vypne. Okrem toho sľubuje bezdotykové ovládanie gestami. Odporúča sa používať s LED svietidlami, i keď jeho tvorcovia avizujú aj kompatibilitu s klasickými žiarovkam. Za Goldee Light Controller zaplatíte 349 dolárov.

Projekt zaujal nielen Slovákov, keď ho minulý rok predstavil jeho autor Tomáš Baran na Startup Weekende. Goldee sa rozhodla presunúť projekt z roviny prototypov do bežnej výroby, a tak 26. novembra odštartovala kampaň v ôsmich krajinách sveta, primárne v USA. Cieľom je za mesiac vyzbierať prostredníctvom webu getgoldee.com 100 000 dolárov, ktoré umožnia začať vyrábať prvé kusy. Za polovicu času, 15 dní mali na konte približne 80 % z potrebnej sumy a dnes už 100-tisícovú hranicu prekračujú.

Goldee sa dočkalo medzinárodnej publicity, písalo o ňom niekoľko relevantných zahraničných technologických webov, vrátane TechCrunch. A samozrejme na prelome novembra a decembra, keď začal zbierať peniaze, bola mediálna odozva silná aj na Slovensku. Databáza Netwon Media zaznamenala sedem zmienok, vrátane HNstyle, Plus jeden deň, Pravda.sk, týždenníka Trend alebo českého Tyinternety.cz.

 

CMO spoločnosti Goldee Ján Višňovský povedal pre Stratégie viac o novom projekte.

 

Goldee pôvodne vytváralo softvér, napríklad aplikáciu pre Philips Hue? Splnilo to očakávania? Prečo ste prešli z aplikácii na “hardvér”?

Naša iPhone aplikácia pre Philips hue je veľmi obľúbená a dočkala sa enormne pozitívnych ohlasov zo strany médii ale aj užívateľov. Viac ako 80 % užívateľov ju každý mesiac aktívne používa. Aplikácia bola len prvým krokom k nášmu dlhodobému cieľu vytvoriť inteligentné osvetlenie, ktoré sa bude o nás starať.

Ku Goldee Light Controller máte kampaň v niekoľkých krajinách. Ako prebiehala?

Momentálnou kampaňou mierime na deväť trhov: USA, Kanada, Austrália, Anglicko, Nemecko, Holandsko, Francúzsko no a napokon Česko a Slovensko. Asi rok sme rozmýšľali nad Kickstarterom, no napokon sme sa rozhodli pre túto nezávislú formu kampane pre viacero dôvodov. Je ich veľa, spomeniem len niektoré. Chceli sme zabezpečiť, aby náš produkt bol správne odprezentovaný. Chceli sme mať väčšiu kontrolu nad User Experience-om a voľnosť o rozhodovaní našej kampane. Na Kickstarteri je zakázané mať balíčky, a to dupľom v kombinácií s inými produktami, čo je pre nás veľmi dôležité, keďže z Goldee vyťažíte oveľa viac ak si kúpite balíček so smart LEDkami, na ktoré sa Goldee vie napojiť. Ponúkajú 16 miliónov farieb a s nimi potom ponúkame aj extra smart funkcie. Chceli sme budovať Goldee branding od začiatku naplno. Spomeniem ešte, že pre neameričanov je to veľmi komplikovaný proces sa aplikovať na Kickstarter. Samozrejme, všetko sa dá, ale nám to nestálo zato a namiesto toho sme vytvorili sami, čo sme uznali za najlepšie.

Ako budete produkt distribuovať, ak sa dostane do výroby? Pôjde najmä o hotely a stavebné firmy? A aké máte plány, keď vyzbierate 100 000 dolárov?

Ešte pred odosielaním kontroléra, spúšťame Lighting Library, ktoré bude plné dynamických svetelných scén. Lighting Library bude otvorená aj pre umelcov svetla z celého sveta, kde budú môcť vytvárať dynamické svetelné scény a zároveň si na tom aj zarobiť. Samozrejme každý používateľ Goldee si bude môcť tieto scény stiahnuť. V lete je cieľom odoslať vyrobený Goldee kontrolér zákazníkom. Plánujeme takisto začať intenzívnejšiu spoluprácu s architektami a firmami, ktoré sa zaoberajú stavbou rodinných domov alebo bytov, ako aj s hotelmi.

Goldee nie je jediné riešenie osvetlenie na trhu. Čo je podľa vás jeho hlavná konkurenčná výhoda?

Goldee inteligentné osvetlenie spočíva v prvom rade v tom, že sa stará o Vás pomocou Goldee Smart funkcií. Druhým základným pilierom Goldee je príjemné prostredie, ktoré vytvára pomocou dynamických svetelných scén vytvorenými umelcami. Autori svetelných scén využívajú 16 miliónov farieb, stoviek odtieňov a intenzít. Naším cieľom bolo vytvoriť ideálne osvetlenie na každú príležitosť - či chcete relaxovať, pracovať, alebo len si želáte vychutnať romantické chvíle so svojou polovičkou.

https://vimeo.com/77999940

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:21