Martin Hauge
StoryEditor

Na Slovensku vzniká nový inkubátor pre startupy

04.12.2014, 07:30
Investori oznámili vznik nového inkubátora s názvom RubixLab.

Vznik nového startupového inkubátora s názvom RubixLab s investičným fondom vo výške milión eur oznámili tento týždeň investori. Fond bude financovať najlepšie nápady a projekty z oblasti informačných technológií.

Mentorom a garantom projektu je nórsky investor Martin S. Hauge, ktorý stál za spoločnosťami Spotify alebo Vivino. V súčasnosti riadi najväčší škandinávsky venture capital fond - Creandum.

"Startupové prostredie v Škandinávii je aktívne už takmer 20 rokov a počas posledných 10 rokov vznikla miliardová spoločnosť každý druhý rok. Toto vytvorilo skúsených sériových podnikateľov a zopár z tých najúspešnejších sa stalo "podnikateľskými anjelmi" alebo si založili venture capital fondy. Tento fakt následne dopomohol k dozretiu celého systému. Váš región bude zrejme musieť ísť cez podobný proces dozrievania, ale so skúsenosťami a pomocou iných regiónov bude možné tento proces urýchliť," povedal Martin Hauge počas návštevy v Bratislave.

RubixLab má ambície pomáhať mladým začínajúcim podnikateľom zo Slovenska, ale aj regiónu strednej Európy. Žiadatelia o finančnú podporu majú čas do 20. februára 2015, kedy je termín podávania prihlášok. Následne komisia zložená z odborníkov na rizikový kapitál vyberie päť najlepších startupov a začiatkom mája 2015 začne firmy inkubovať a podporovať.

"Slovensko má na to, aby sa v priebehu pár rokov stalo veľmocou v inovatívnych technológiách, máme tu šikovných mladých ľudí a ak dostanú takú šancu, ako im ponúka RubixLab, verím, že sa jej chopia," povedal slovenský člen investičnej komisie a spoluinvestor Michal Suchoba.

Hlavným poslaním podnikateľských inkubátorov je pomáhať začínajúcim firmám s obslužnými činnosťami, ako sú účtovníctvo či asistenčné služby. Najdôležitejšou pomocou je však mentorovanie a skúsenosti zo zahraničia spolu s financovaním. To sa deje výmenou za podiel v spoločnosti.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:41