StoryEditor

Názor ADMA: Facebook vs. Youtube - Na ktorej platforme je vhodnejšie publikovať reklamné video

03.11.2016, 14:25
Autor:
ebeb
Záleží, aké máme ciele, do hry vstupuje aj Instagram. 13 odborníkov odpovedá.

Každý mesiac ADMA (Asociácia digitálnych marketingových agentúr) spolu so Stratégiami sa pýtajú odborníkov z online marketingu na názor. Tentokrát expertov rozdelila otázka:

Na akej platforme (Facebook, YouTube, Iné) je vhodnejšie publikovat reklamné video? Pre aký typ reklamného videa, príp. pre aký ciel, ktorý má reklamné video splnit, je vhodná každá platforma?

archív
Martin Rajec
Social media specialist
Zaraguza

Ideálna je kombinácia FB a YTB, v niektorých prípadoch aj Instagram.

Každá z týchto platforiem vie byt prínosná pri šírení videoobsahu. Na YouTube sú ludia náchylnejší venovať videám viac casu, pozerajú ich so zvukom, vo väcšej kvalite a podobne. Pre inzerentov má viac možností v rámci optimalizácie, platenej reklamy a vyhodnocovania kampane. Na Facebooku zas užívatelia trávia čas prirodzene, videá sa spúštajú väcšinou automaticky ale bez zvuku. Instagram je špecifický, na reklamu tam ešte ľudia nie sú celkom zvyknutí, preto treba narábať s týmto kanálom opatrne. Je potrebné klásť veľký dôraz na vizuálnu stránku a samozrejme počítať s tým, že ľudia pozerajú videá, podobne ako na FB, bez zvuku.

Pre aký typ videa je vhodná každá platforma? Krátke, pútavé video s pridanou hodnotou pre diváka. Pod pridanou hodnotou rozumieme sociálny, emocionálny alebo racionálny benefit. Je dôležité zaujať hneď v úvode, efektívne je tiež ukázať produkt v prvých sekundách videa, kedže videoobsahu je kvantum a dopozeratelnosť zvykne byť v priemere nízka.

archív
Marek Šulik
Strategy Director
VISIBILITY

Záleží.

Záleží to od cieľov, ktoré chceme dosiahnuť. Obe platformy majú svoje výhody, aj nevýhody. Výhodou Facebooku môžu byť možnosti segmentácie alebo nízka cena za prezretie. YouTube má zase výhodu vo formátoch, je ich viac.

Ak chceme osloviť čo najviac ľudí v prvých fázach nákupného procesu, tak si myslím, že môžeme s kľudom využiť obe platformy.

PizzaSeo
Ján Laurencík
Senior konzultant
Pizza SEO

YOUTUBE

Na Youtube sú podla môjho názoru ľudia ochotnejší konzumovať reklamné video, kedže sú zvyknutí na prerušovanie programov reklamou v televízii (ak pozerajú na Youtube napr. relácie) či rádiu (ak používajú Youtube ako prehrávač hudby).

Youtube je platforma vhodná aj na reklamný spot (podobný klasickej TV reklame), aj na reklamné video s contentom (napr. how to návod) či video s virálnym potenciálom. Na Facebooku by sme sa klasickým reklamným spotom radšej vyhli.

Cítajte tiež:

ADMA
Alan Holub
Digitálny stratég
TRIAD Advertising

Obe.

Každá je dobrá na niečo iné. Chcem tlačiť prekliky a neprekáža mi drahé videnia - idem na Facebook. Chcem byť videný bez ďalšej akcie - idem na Youtube.

Asi sa čaká, že poviem niečo strašne múdre a konkrétne, ale nemôžem. Obrovský hype okolo Facebook videách už dávno opadol, ale stále sa tam oplatí videá natívne publikovať. Len treba myslieť na to, že za tú istú sumu nebudeme mať toľko videní a dopozeraní ako na Youtube. Ale ako PPC formát to stále funguje neporovnateľne lepšie ako Youtube. Čiže pokiaľ chcete aj nejaké prekliky a nejaké tie videnia, hybajte na Facebook! Ale hlavne to všetko veľmi záleží na charaktere videa.

ADMA
Natália Vargová
Account Director
Core4 / Tell it online

Obe.

Nedá sa presne povedať, ktorá platforma je vhodnejšia. Vždy treba zvažovať celkový kreatívny koncept kampane, do ktorej je video implementované, samotné video, cieľové publikum, možnosti oboch sietí a tiež ciele, ktoré chceme dosiahnuť videom. Taktiež asi budget je to, čo ovplyvňuje výber platformy. Ale v našej praxi a pri našich klientoch aktuálne prevažuje FB. V súcasnosti je tvorba videa pre budovanie značky nevyhnutná vec.

FB video má výrazný potenciál zvyšovať engagment, je to trošku drahší formát, kedže platíme za vzhliadnutia. Vieme tam vložit call to action prvky, čo je častokrát pre kampane MUST HAVE. Video sa spúšta bez zvuku, ciže treba myslieť na to pri tvorbe - nezabudnúť na titulky. Na FB je veľmi široká cieľová skupina, údaje o nich pre cielenie sú väcšinou pravdivé, preto si video takmer vždy nájde správneho užívateľa a už spomínaný engagement. YTB video zvyknú užívatelia preskakovať po 5 sekundách, preto je dôležité dovtedy povedať hlavný message. Alebo musí mať potom tak silnú kreatívnu myšlienku, že osloví ľudí a dopozerajú ho do konca. Využívajú sa tam zväčša videá na podporu imidžu značky alebo tie, ktoré cielime na podstatne mladšiu cieľovú skupinu, pre ktorých už FB nie je až tak zaujímavý.

archív
Barbora Jurovcová
Social media manager
Elite Solutions

FACEBOOK

Facebook je kanál, kde sa denne zdržuje publikum práve s cieľom scrollovania či oddychovania pri hľadaní zaujímavého kontentu. A čo je dnes chytľavejším formátom ako videá, za ktoré hovorí aj nízka cena za prehratie? Ako social media manager hovorím Facebook, ale na túto otázku neexistujú správne alebo nesprávne odpovede. Veľkú úlohu zohráva kreatíva videa.

Prečo nevyužiť obe platformy? A propagovať video na Facebooku za cieľom reachu a na YouTube nachytať views. Napríklad brandové video (zacielené na remarketingový zoznam – ľudí, ktorí navštívili našu web stránku za, povedzme, posledných 80 dní) môže užívateľ zasiahnutý na Facebooku považovat za “znesiteľnejšie”. Zobrazí sa mu totiž na sociálnej sieti medzi rôznymi formátmi obsahu a sám sa rozhodne, či naň klikne. Na YouTube prichádza užívateľ s cieľom pustiť si konkrétne video a nie byť prerušený reklamou – ak je tá však spracovaná dobre, pripomenutie produktu/služby splní úcel. Ako som už spomínala, veľkú úlohu zohráva kreatíva reklamného videa.

Peter Rehánek
Sales Director
paravan interactive

Obe, v určitých prípadoch aj dalšie platfomy.

Pre následné využívanie je dôležité neembedovať video cez rôzne siete, takže video z Youtube by nemalo byť ťahané do Facebook-u , ale malo by byť nahraté priamo na Facebook. Nemiešajú sa tak dáta, ktoré sú ku každému videu samostatne a inak ku nim pristupuje ako Google tak napríklad Facebook. Algoritmy a metriky, ktoré obe spomenuté plarformy používajú sú odlišné. Pre obsah na webe je lepšie embedovať video z Youtubu. Je to menej náročné na spracovanie, je tiež dobré ku každému videu mať štatistické dáta. Zažili sme celkom problémovú situáciu, keď klient embedol video na Facebook, pri prehrávaní sa pred videom zobrazovalo 30 sekundové promo video iného klienta. Keď je nahraté video na každej platforme zvlášť a na Youtube je všetko správne nastavené, toto sa nestane.

Odporučil by som určite krátke video spoty, ktoré majú zaujať. Dĺžka čo najkratšia do 10 sekúnd, pokojne aj kratšie. Google má na tento účel nový formát označený ako Bumper Ads (je to už 2. generácia), ktorý má dĺžku 6 sekúnd. Tento formát je nepreskočiteľný. Viem si v pohode predstaviť takéto video aj na Facebook-u, je to rýchle a má to zaujať. Je to podobné ako animované gif animácie, len toto je nasadené ako video.

Čítajte tiež:

Daniel Zaicek
Sales manager
B2B group

Záleží od typu videa.

Záleží od typu videa, resp. od činnosti spoločnosti, ktorú má video prezentovať. YouTube je internetová televízia. Facebook je sociálna sieť. To ich odlišuje a nestavia ich nutne proti sebe. Obe môžu osloviť inú cieľovú skupinu.

Cieľom by mal byť zásah a pozeranosť. To vie merať Facebook aj YouTube. Video by malo vždy zaujať svojím obsahom.

ADMA
Eva Matejicková
Social media manager
digitask

FACEBOOK

Popularita videí na sociálnych sieťach rastie posledné obdobie raketovou rýchlosťou. Obe platformy, Facebook aj YouTube, sú užitočné platformy pre video, každá iným spôsobom.

Krátke videá so stručnou informáciou, na pobavenie, teasing a pod. je vhodné umiestniť na Facebook, kde prichádzame predovšetkým pre chvíľkovú zábavu či strucné info, nechodíme tu pozerať polhodinové videá. Naopak, dlhé videá, napr. inštruktážne, detailné predstavenie nového produktu, how-to videá – tie patria na YouTube. Na YouTube väcšinou chodíme vtedy, ked chceme vyhladať špecifickú tému, ktorej sa má video týkať. Dôležitú úlohu pri otázke, kam s videom, zohráva aj časové hľadisko. Ak potrebujeme zdielať dôležitú, časovo obmedzenú informáciu (špeciálna akcia, udalosť), Facebook je vhodnejší kanál – tu vieme cieľovku, ktorú môže náš produkt zaujímať, účinne zachytiť takmer okamžite a doručiť im včas potrebnú informáciu. Naopak, ak ide napr. o návod, ako si postaviť stôl či používať nejaký softvér – čiže informáciu, ktorá je použiteľná dlhodobo, je lepšie umiestniť video na YouTube, kde bude aj neskôr jednoducho vyhľadateľné. Zaujať na Facebooku pomáha aj funkcia autoplay, ktorá efektívne púta pozornosť počas scrollovania. Výhoda Facebook videí je aj v možnosti zachytiť rôzne užitočné dáta z video views, na základe ktorých je možné cieliť čoraz presnejšie. Takisto, ak je naším cielom aj budovanie brand awareness, Facebook je víťaz.

ADMA
Peter Šebo
Founder & CDO
PS:Digital

Obe. 

Každá z platforiem plní iný účel. Facebook: - je vhodný na veľký zásah, má oveľa lepšie cielenie a vďaka funkcii "autoplay" má dobré video šancu zaujať aj nič netušiaceho používateľa. - na druhej strane, videá sa púštajú bez zvuku, takže "zmenšený TV spot" nemá na Facebooku veľkú šancu na úspech - ponúka jednoduchšie "virálne" šírenie a sám (dobré) videá dosť výrazne organicky podporuje. YouTube: - ponúka oveľa kvalitnejšiu bázu zhliadnutí videí, aj keď kvantitatívne sa s Facebookom nedá príliš porovnávať. Primárny nástroj, ako sa dostat medzi ludí, je Pre-roll, v ktorom je potrebné pocas 5 sekúnd zaujat ludí natolko, aby zvyšok videa dopozerali - videá sa však prehrávajú od začiatku so zvukom, čo ponúka oveľa väčšie možnosti pri kreativite. Pri oboch však platí, že video obsah na internet je potrebné tvoriť špeciálne pre tento mediatyp a "adaptované" TV spoty na YouTube ani na Facebooku nikoho nezaujímajú.

Facebook je dobrý na väcší zásah a presnejšie cielenie videa (ideálne pre každú cieľovú skupinu vytvoriť vlastné video alebo aspoň strih pôvodného videa). YouTube je benchmarkom pri veľkých a brandových video kampaniach a fakt, že tam ľudia konzumujú video obsah so zvukom, zvyšuje efekt kampane pomerne výrazne.

ecake
Martin Krištof
Online Director
ecake

YOUTUBE

Youtube v dnešnej dobe sčasti nahrádza televíziu, ľudia sem prichádzajú za video obsahom. Odporúčame ho pri dlhších videách, ktoré by na iných platformách dosiahli nižšiu mieru celého zhliadnutia. V prípade Facebooku je video obsah len jednou z možností inzercie. V tomto prípade je potrebné upútať pozornosť ľudí pri rýchlom skrolovaní nástenkou pútavou reklamou s dobrou kreatívou.

Video s nápaditou kreatívou a rýchlou dynamikou je vhodné pre každú platformu. Cieľom je upriamiť pozornosť na rozpoznanie brandu a odovzdaní celého reklamného posolstva v krátkom case.

ADMA
Stano Várady
Account Manager
SCR interactive

FACEBOOK

Facebook mi dá silný organický reach a rýchlo predstavím alebo budujem brand tam, kde ma cieľovka hnedď nájde. Samozrejme s tým, že zopár eur prihodím aj na boost.

Chcem silný organický reach? Tak Facebook. Chcem silný platený reach a aby ľudia moje video jednoducho našli aj po čase? Tak Youtube. Chcem dostať veľa ľudí na landing page? Tak pre-roll alebo mid-roll na portáli s vlastným video obsahom (áno, televízie).

ADMA
Matej Tomašovský
Performance Manager
RIEŠENIA.com

Vo všeobecnosti by som nevyberal len jednu platformu.

Je množstvo faktorov, ktoré by mal marketér brať do úvahy pred spustením videoinzercie, či už na Youtube, Facebooku alebo iných platformách. Budget vytvorí interval možností, následne stanovené ciele a celkový vizuál videa a jeho dĺžka pomôžu k rozhodnutiu, kde a komu streamovať video. Ľudia trávia čas na Youtube a Facebooku v iných momentoch za iným účelom a inak sa tam správajú, preto je tažké odpovedať jednoznačne, ktorý kanál je vhodnejší.

Záleží na konkrétnom videu. Myslím si, že najväčší rozdiel v cieľovke na Faceboku a Youtube je v tom, že na Youtube chodia ľudia s cieľom pozerať videá, resp. počúvať hudbu. Na Facebooku je množstvo iného obsahu, ktorý môže upútať. Videá pripravené špeciálne pre Youtube by mali od prvých sekúnd zaujať ako zvukom, tak aj obrazom. Videá inzerované na Facebooku majú niekoľko špecifikácií, s ktorými musí marketér počítať. Užívateľ nemusí mať zapnuté automatické spúštanie videí - je preto potrebné nastaviť zaujímavý náhľad videa a správny copytext, ktorý upúta a užívateľ na video klikne. Rovnako je možné, že má vypnutý zvuk, preto je dôležité myslieť najmä na vizuálnu stránku a nespoliehať sa len na zvuk a hovorené slovo.

01 - Modified: 2024-03-04 08:48:09 - Feat.: - Title: Študenti chcú pracovať v reklame, majú z nej ale obavy. Čakajú plat až do 2-tisíc eur 02 - Modified: 2023-12-11 13:21:38 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra: Férovosť šetrí čas aj peniaze 03 - Modified: 2023-10-09 15:44:26 - Feat.: - Title: Vlado Cintula: Musíme hľadať spôsoby, ako dať klientovi väčšiu pridanú hodnotu 04 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 05 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:15