Postupne zvyšujete dávky alkoholu, aby ste dosiahli stav pohody a opojenia? Kým kedysi vám stačilo jedno malé pivo, dnes už na to, aby ste sa dostali do nálady, musíte vypiť aspoň tri veľké? V rukách máte dôkaz, že alkohol už potrebujete. Ergo alarm, že skĺzavate na šikmú cestu.Flickr
StoryEditor

Topvar mení majiteľa. Dostáva sa do japonských rúk

13.12.2016, 14:13
Autor:
ČTKČTK
Pivovar Asahi Group Holdings sa dohodol na prevzatí Plzeňského Prazdroja a ďalších východoeurópskych značiek SABMilleru.

Asahi Group Holdings kupuje všetky značky za 7,3 miliardy eur od spoločnosti Anheuser-Busch InBev. Ide o zatiaľ najväčšie prevzatie zahraničných pivovarníckych aktivít zo strany niektorého z japonských pivovarov, informovala agentúra Reuters.

Predaj aktivít SABMilleru na Slovensku, v Česku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku je súčasťou podmienok prevzatia podniku zo strany pivovaru Anheuser-Busch InBev, ktoré bolo dokončené v októbri. Okrem Plzeňského Prazdroja zahŕňajú predávané aktíva poľské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus.

„Spoločnosť AB InBev dnes oznámila, že uzavrela záväznú dohodu so spoločnosťou Asahi Group Holdings o predaji podnikov v Česku, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a ostatných súvisiacich aktív, ktoré boli pred zlúčením s AB InBev vo vlastníctve SABMilleru," uviedla hovorkyňa Plzeňského Prazdroja Jitka Němečková. Najväčší český pivovar nekomentoval to, čo preň bude nový vlastník znamenať.

Dohoda medzi AB InBev a Asahi ešte, podľa Jitky Němečkovej, podlieha schváleniu Európskej komisie. Tá musí schváliť Asahi ako vhodného kupcu a urobiť protimonopolný súhlas. „Predpokladá sa, že tento proces bude zavŕšený v prvej polovici roku 2017," uviedla hovorkyňa.

Pivovar Asahi sa snaží expanziou v zahraničí kompenzovať slabý rast na domácom trhu. Spoločnosť sa už skôr dohodla na prevzatí niektorých značiek SABMilleru, ako je Peroni a Grolsch, a to za 2,55 miliardy eur. Predaj týchto značiek bol rovnako podmienkou pre prevzatie SABMilleru.

Spoločnosť Asahi uvedla, že podiel zahraničných aktivít na ich celkových tržbách sa vďaka prevzatiu východoeurópskych značiek SABMilleru zvýši takmer na štvrtinu z októbrových 16 percent. Firma neupresnila, akým spôsobom bude transakciu financovať.

Server ihned.cz už v pondelok informoval, že spoločnosť Asahi predložila najvyššiu ponuku na východoeurópske značky SABMilleru. Server Lidovky.cz potom s odvolaním s na zdroj Lidových novín uviedol, že z hry o tieto značky vypadli investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera a tiež skupina J&T vedená Patrikom Tkáčom.

Plzeňský Prazdroj je najväčšou pivovarníckou skupinou v Českej republike. AB InBev sa na prevzatí SABMilleru dohodol vlani a transakciu v hodnote 79 miliárd libier dokončil v októbri. Upevnil si tak pozíciu najväčšieho svetového výrobcu piva. Nová spoločnosť má pod kontrolou asi 27 percent svetového trhu s pivom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:55