idnes.cz
StoryEditor

Lidl v Česku ruší igelitky. Už od marca

17.02.2017, 12:55
Autor:
rmrm
Predaj igelitiek ruší Lidl ako prvý obchodný reťazec v Česku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Od júla ich zruší aj britský Lidl.

Diskontný reťazec Lidl od 1. marca 2017 končí s igelitkami. Ruší ich vo všetkých svojich predajniach v Česku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. O situácii v ČR informoval portál idnes.cz. Len v českej sieti Lidl sa týmto krokom ušetrí viac ako 27 miliónov igelitiek ročne. Cieľom reťazca je prispieť k ochrane životného prostredia.

Igelitové tašky chce Lidl úplne nahradiť troma typmi recyklovateľkých nákupných tašiek. Budú to termotašky na chladené a mrazené výrobky, papierové tašky a permanentné plastové tašky stopercentne recyklovateľné. Ponuku ekologicky šetrných tašiek chce Lidl postupne rozširovať.

S otázkou, či sa zmena týka aj slovenského trhu, sa Stratégie obrátili na Tomáša Bezáka, hovorcu Lidl SR, ktorý nám poskytol toto stanovisko: „Lidl Slovenská republika, v.o.s. si uvedomuje svoju zodpovednosť k životnému prostrediu a preto sú igelitové nákupné tašky v našej sieti spoplatnené od vstupu na slovenský trh. Pre ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov máme k dispozícii papierovú tašku a tiež dva druhy nákupných tašiek vhodných na viacnásobné použitie. Do budúcna pripravujeme rozšírenie našej ponuky tašiek ohľaduplných k životnému prostrediu.“

​Na Slovensku patrí spotreba igelitových tašiek medzi najvyššie v Európskej únii – Slovák minie ročne viac ako 400 igelitiek. Preto aj envirorezort prišiel s iniciatívou Bez igelitiek, ku ktorej sa aktuálne pridali prvé reťazce - Kaufland a COOP Jednota a tiež Zväz obchodu a cestovného ruchu SR.

Ako informuje zväz na svojej webstránke, v rámci iniciatívy plánuje sieť Kaufland spustiť tento rok dlhodobý projekt, ktorého cieľom bude postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja. COOP Jednota a ZOCR SR sa zaviazali aktívne prispievať k znižovaniu igelitových tašiek. Dlhodobým cieľom bude ich postupné vyraďovanie z ponuky. Subjekty, ktoré sa zapojili do iniciatívy, môžu verejnosť informovať prostredníctvom loga Bez igelitiek.

Envirorezort do parlamentu predložil i legislatívnu úpravu, ktorá má za cieľ obmedziť spotrebu igelitových tašiek. Prostredníctvom ich spoplatnenia a povinnosti ponúkať aj ekologickú alternatívu. 

01 - Modified: 2021-10-27 14:05:52 - Feat.: - Title: Lidl štartuje vlastný podcast 02 - Modified: 2021-01-29 12:29:39 - Feat.: - Title: Rada pre reklamu vyniesla verdikt: Sťažnosť na reklamu Lidla je neopodstatnená 03 - Modified: 2020-12-16 11:04:40 - Feat.: - Title: Samoobslužné pokladnice už aj v Lidli 04 - Modified: 2020-11-24 09:07:03 - Feat.: - Title: Lidl mení PR agentúru 05 - Modified: 2020-11-07 12:34:13 - Feat.: - Title: Kúpili ste biele, bude z toho červené. Lidl podporil budúcich vinárov
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:48