StoryEditor

Minulý rok Slováci uprednostnili dovolenku na Slovensku

03.03.2017, 09:00
Autor:
DaHDaH
Košický kraj navštívil rekordný počet hostí.

Za prvých jedenásť mesiacov minulého roka navštívilo Slovensko viac ako 4,6 milióna ľudí. Čo je medziročný nárast o 16,5 %. Najdynamickejšie rástol počet hostí v Košickom kraji, kde sa objem návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o takmer 66 %.

Objemy návštevnosti za 11 mesiacov roku 2016 prekonali rok 2015 o 8,3 % pri počte návštevníkov a o 8 % v počte prenocovaní. Návštevníci u nás strávili už viac ako 13 miliónov prenocovaní (+14,9 %).

Viac než polovica Slovákov dovolenkovala na Slovensku

Dovolenkujúcim Slovákom patrí podiel až 59 % zo všetkých ubytovaných hostí. Necelé 3 milióny Slovákov si tak za cieľ svojho oddychu vybralo práve domácu krajinu. Nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje vyše 15 %.

​K historicky najlepšej návštevnosti Slovenska prispeli aj zahraniční dovolenkári. Ich počet sa priblížil k 2 miliónom hostí (+18,3 %).

HN archív

Počas prvých jedenásť mesiacov roku 2016 prišlo na Slovensko najviac hostí z Českej republiky, Španielska, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva, USA, Číny alebo Izraela. Práve vzdialené trhy ako je Čína a Izrael rástli najprogresívnejšie (Čína +42,6 %, Izrael +30,7 %). Z regiónov návštevníci zavítali najmä do Bratislavského a Žilinského kraja.

Slovakia Travel

​Najdlhšie sa dovolenkári zdržali v Trenčianskom kraji, a to približne 5 dní. Najdynamickejšie rástol počet hostí v Košickom kraji, kde sa objem návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o takmer 66 %. Informovalo o tom Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:40