StoryEditor

Názor ADMA: Miznúci obsah. Oplatí sa doňho investovať?

20.03.2017, 14:53
Autor:
redred
10 odborníkov má na vec jasný názor.

Snapchat, Stories a podobné miesta, kde vaša reklama a vôbec všetko zmizne do pár hodín. Ich tvorba ale stojí nemalé peniaze. 

Odborníkom z Asociácie digitálnych marketingových agentúr sme položili otázku mesiaca, či sa oplatí do podobného obsahu investovať. 

Ak ste si niekedy túto otázku položili, tú su odpovede od 10tich expertov z ADMA:

archív

Martin Rajec
Social Media Specialist
Zaraguza

Je to nový formát, ktorý má svoje miesto v rámci online komunikácie. Ľudia vždy radi vítajú inovácie v komunikácii značky. Vie to výborne slúžiť napr. na live reporting, prípadne je množstvo príležitostí, ako to využiť kreatívne. Ide o ďalší typ média a je len na šikovnosti autorov, ako ho využijú. Napr. na americkom profile Bacardi ste mohli v rámci Instastories hrať na DJ-skom pulte. 

osobný archív

Ján Urbančík
riaditeľ
NetSuccess

Oplatí sa to, najmä pokiaľ má klient veľmi mladú cieľovú skupinu, ktorú môže byť náročné osloviť tradičnejšími formami reklamy. Dôležité je ponúknuť im obsah, ktorý ich môže naozaj zaujať. Pokiaľ si postupne inzerent vybuduje zaujímavý počet followerov, môže postupne klesať cena v prepočte za jedného osloveného človeka.

osobný archív

Matúš Lieskovský
Account Manager
Adbee

Takýto content, ktorý sa tvorí často a pravidelne, pomáha pri budovaní vzťahu k značke/osobe a pri vytváraní návyku sledovať najnovší obsah - podobne ako pri denných vlogeroch na Youtube. Fanúšikovia a zákazníci tak prepáčia aj občasne nižšiu kvalitu obsahu, ktorá však často dodáva autentickosť. Značka zároveň ukáže, že rozumie potrebám mladých ľudí a je ochotná komunikovať s nimi spôsobom, ktorý je im aktuálne blízky.

osobný archív

Andrej Knap
Senior Social Media Manager
Visibility

Určite má zmysel investovať do tohto formátu, keďže mladí ľudia ho milujú. Instastories majú jednu obrovskú výhodu, a to že pri ich sledovaní zaberajú celú plochu mobilného zariadenia. Tým pádom im používateľ venuje celú svoju pozornosť. To, že je tento formát obmedzený len po určitú dobu, nepredstavuje len nevýhodu. Môžeme to vnímať, ako psychologický ťah. Mladí ľudia nechcú nič zmeškať, tak si tieto stories pozerajú, aby im nič neušlo. Každý správny marketér by mal určite rozmýšľať nad tým, ako zapracovať do svojho mediaplánu aj tieto médiá. Majú svoju budúcnosť. Uvidíme, ako sa s tým popasujú značky.

ADMA

Peter Šebo
Founder & CDO
PS:Digital

Nie je podstatné, či obsah mizne alebo nie. Dôležité je, či trafí správnu cieľovku v správnom čase. Ani "nemiznúci" obsah, ktorý značky doteraz na sociálnych sieťach publikovali, si nechodili ľudia obzerať dni či týždne po jeho vypostovaní. A ak v minulosti platilo, že nie je nič staršie ako včerajšie noviny, dnes sa dá s pokojne konštatovať, že nie je nič staršie ako status vypublikovaný pred 4 hodinami. A z toho možno ťažia stále populárnejšie Stories.

osobný archív

Zuzana Tvarošková
Teamleader & Social Media Manager
TRIAD Advertising

Stories alebo 24 hodinové príbehy idú s trendom, čo momentálne ľudí zaujíma a to je autentický a reálny obsah. To znamená, že okrem toho, že vidia napríklad dokonale upravenú a spracovanú fotku, ich v skutočnosti viac zaujíma celá príprava, ktorá sa za tým skrýva. Jednoducho povedané to, ako značka funguje v každodennom živote. S trendom Stories prišiel Snapchat. Instagram a Facebook sa museli taktiež prispôsobiť potrebám ľudí. Na Instagrame majú Stories skvelé umiestnenie v aplikácii a v sledovanosti sa im veľmi darí. V prípade Stories nejde o dokonalé zachovanie všetkých brandových prvkov značky, ale o to vidieť jej “ľudskú” tvár. Čo sa skrýva za výrobou produktu, ako sa pripravuje kampaň, spojenie so známou osobnosťou a jej bežným dňom… Je naozaj veľa spôsobov, čo sa dá vymyslieť. Jednotlivé fotky a videá nemusia byť náročné na produkciu. Vítané je skôr používanie stickers a dokresľovačiek, Boomerangov, preklikov na web... To, že Stories nie sú permanentné neznamená, že sa nedostanú k cieľovke. Práve naopak, značka bude prítomná formou, ktorú momentálne ľudia sledujú. V každom prípade sú jedným z najväčších trendov, pri ktorých by značky určite mali byť a tvoriť ich veľmi prirodzene.

archív

Mária Slobodníková
Junior Social Media Manager
ecake

Odpoveďou na túto otázku sú samotné sociálne siete, ktoré s daným obsahom prichádzajú. Oplatilo sa Facebooku investovať do stories, keď ľudia mohli zdieľať svoj deň už na Instagrame? Keď Snapchat prišiel s týmto typom obsahu (a nielen s týmto typom, ale aj rôzne filtre pri fotení atď.), ostatné sociálne siete spozorneli a tiež investovali do vyvinutia aplikácie pre tvorbu obsahu, ktorý mladých ľudí zaujme. Slovo aktuálnosť momentálne v online svete naberá úplne iný význam. Spôsob akým ľudia chcú zdieľať obsah je omnoho vizuálnejší, zábavnejší a rýchlejší. Nie je vylúčené, že Instagram/Facebook stories môžu za deň zasiahnuť viac užívateľov, ako ten istý príspevok pri jednoduchom zdieľaní na wall.

osobný archív
Lukáš Sitár,
Digital Marketing Specialist
paravan interactive

Odpoveď, prečo sa oplatí investovať do miznúceho obsahu nájdete už priamo v otázke :) („obľuba tohto formátu silnie“). Miznúci obsah (doplnený live videami) je novodobá verzia reality show, ktorú ľudia tak veľmi radi sledujú. Vďaka nemu viete budovať so svojimi zákazníkmi oveľa dôvernejší vzťah, ako tomu bolo doteraz. Navyše tento formát na Instagrame prináša úplne nové možnosti – v súčasnosti sa testuje preklik z Instagram stories priamo na web. Ak naučíte vašich followerov pravidelne konzumovať tento obsah, naskytnú sa vám nové možnosti jeho marketingového využitia. Moja predikcia je, že tento formát bude veľmi dôležitou súčasťou online marketingovej stratégie pre mnohé slovenské firmy. Čím skôr sa s ním zoznámite a stotožníte, tým rýchlejšie ho budete vedieť efektívne používať.

ADMA

Róbert Lelkes
Online Marketing Specialist
RIESENIA.com

Miznúci obsah sa dá využívať viacerými spôsobmi. Dnes veľa vlogerov využíva napríklad Patreon a podobné služby, aby poskytli užívateľom obsah dostupný napríklad o 2 dni skôr ako všetkým ostatným, a to za malý poplatok. Táto jedinečnosť (vidieť obsah skôr ako všetci ostatní) je natoľko silná, že užívatelia sú ochotní za to platiť. Túto unikátnosť by mohli značky využiť aj tak, že najskôr ponúknu obsah užívateľom, ktorí ich aktívne sledujú a až následne ďalším. Ďalší spôsob, ako využiť takýto obsah je odmena pre užívateľov, ktorí aktívne sledujú našu značku. Ak prejavujú zvýšený záujem, vie im značka ponúknuť špeciálne zľavy/akcie, ku ktorým sa dostanú iba cez miznúci obsah. Akcia bude platiť len 24 hodín a len obmedzený počet užívateľov sa k nej dostane. Takto môže značka budovať vzťah s klientom a odmeniť tých najvernejších. A navyše, nikde nie je napísané, že miznúci obsah nemôžeme použiť neskôr ako obsah, ktorý nezmizne.

ADMA

Stano Várady
Account Manager
SCR interactive

Najprv treba ísť tam, kde je cieľovka. A potom, žiadna reklama nemá dlhú životnosť: spot v TV žije, kým sa vysiela, post na Facebooku "existuje", kým beží boost. Je pravda, že spot viem archivovať na Youtube a k minulomesačným postom na fanpage mi občas pribudnú dve interakcie. Od mladej cieľovky stories v dnešnom množstve contentu však takéto otočenia sa späť čakať ťažko. Preto stories áno, ale nech sa námaha (maximálne) rovná výsledku.

01 - Modified: 2021-08-28 12:20:36 - Feat.: - Title: ADMA názor: Vývoj cien v online? Investície budú rásť a ceny sa zvýšia 02 - Modified: 2021-07-09 06:59:35 - Feat.: - Title: ADMA názor: Pri väčších budgetoch je otázne, či je práve social display spôsob, akým chcem niekoho osloviť 03 - Modified: 2021-06-25 06:56:56 - Feat.: - Title: ADMA názor: Hlavnou výhodou affiliate marketingu je férovosť – platí sa až za reálnu konverziu 04 - Modified: 2021-05-20 13:38:37 - Feat.: - Title: ADMA názor: Prepracovaná kreatíva je to prvé, čím môžeme pri budovaní značky zaujať cieľovú skupinu 05 - Modified: 2021-04-21 11:03:41 - Feat.: - Title: ADMA názor: Top platforma pre biznis ? Clubhouse a TikTok si musia u Slovákov vybudovať dôveru
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:50