StoryEditor

Najnovšiu reklamu od Nivea označili za rasistickú

21.04.2017, 10:09
Autor:
ebeb
Nivea po niekoľkých dňoch novej kampane reklamu stiahla. Sociálne siete ju obvinili z rasizmu.

Značka starostlivosti o pleť Nivea uviedla na trh novú reklamu na deodorant so sloganom: „ Biela je čistota“. Nemecká spoločnosť, ktorá vlastní Nivea a napríklad aj značku La Prairie, odprezentovala reklamu fotografiou hnedovlásky oblečenej v bielom a s bielym pozadím.

Posty na sociálny sieťach vyvolali množstvo negatívnych reakcií. Obvinenia zneli: necitlivá, rasistická alebo krutá. Spoločnosť sa k reklame vyjadrila, že ide o súčasť väčšej kampane na deodoranty. Biela je čistota a čierna je odolnosť. Takto znejú slogany, ktorých cieľom, ako sa vyjadrili predstavitelia značky, jednoznačne nebolo nikomu ublížiť. Ako tvrdia, išlo o nedomyslenú interpretáciu. V konečnom dôsledku sa aj tak rozhodli reklamu stiahnuť.

nytimes.com

​​Toto nie je prvýkrát, čo sa Nivea dostala do problémov kvôli reklame. V roku 2011 sa v časopise objavila fotka Afroameričana, ktorý drží v ruke niečo ako masku chlapa s afrom a fúzami. Obrázok sprevádzal slogan: „Vyzeráte, ako keby Vám to bolo fuk. Re-civilizujte sa.“  Verejnosť reklamu kritizovala na Twitteri a Facebooku ako rasistickú, neetickú a nevhodnú. Aký dojem to urobilo na Vás?

huffingtonpost.com

​Ďalšia značka, ktorá spravila podobný prešľap je Zara. Jej kolekciu v roku 2014 s názvom Sheriff ľudia odsúdili hneď na prvý pohľad. Detské tričko totižto „kopírovalo“ uniformu koncentračných táborov z druhej svetovej vojny a dokonca doplnenú o žltú hviezdu na hrudníku. Posúďte sami. Spoločnosť sa síce hradila vyhlásením, že dizajn bol napodobnený čisto ako šerifská uniforma, ale verejnosť túto kolekciu aj tak neschválila. Nakoniec sa rozhodli kolekciu stiahnuť z predaja.

nytimes.com

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:33