whoistheking.be
StoryEditor

Reklama fastfoodového reťazca pobúrila belgického kráľa

29.05.2017, 09:31
Autor:
ČTKČTK
Kráľovský palác neschvaľuje využitie podoby kráľa na komerčné účely.

Ešte pred otvorením svojej prvej pobočky v Belgicku sa podarilo urobiť americkému fastfoodovému reťazcu Burger King v krajine silného nepriateľa. Reklama, v ktorej svojich budúcich zákazníkov vyzýva, aby si vybrali medzi belgickým kráľom Philippom a "kráľom burgerov", totiž kráľovský palác príliš nepobavila.

Americký reťazec rýchleho občerstvenia svoju prvú pobočku v Belgicku otvorí 19. júna v Antverpách. Pri tejto príležitosti zverejnil webovú stránku s názvom Who is the king (Kto je kráľ), na ktorej v humornom tóne vyzýva návštevníkov, aby si zvolili svojho kráľa medzi Philippom a hamburgerom. "Dvaja králi, jedna koruna, kto bude vládnuť?" píše sa na úvodnej stránke.

"Ste si istí, že chcete zvoliť kráľa Philippa?" dočíta sa návštevník stránky po kliknutí na podobizeň belgického monarchu. "On vám neusmaží hranolky," hovorí sa ďalej v reklame.

Kráľovský palác na reklamu reagoval s nepochopením. "Použitie podobizne kráľa vyžaduje súhlas," uviedol. "V tomto konkrétnom prípade sme ale žiadnu žiadosť nedostali," povedal hovorca belgickej kráľovskej rodiny Pierre Emmanuel de Bauw, podľa neho by reťazec povolenie aj tak nedostal, pretože sa jedná o využitie podoby kráľa na komerčné účely. "Toto počínanie neschvaľujeme," dodal de Bauw. Palác podľa neho predtým, než zaháji prípadné právne kroky, s americkou firmou nadviaže kontakt.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:20