StoryEditor

Lego oslavuje 85 rokov. Postavičky zo škatule sa presunuli do filmov a seriálov

25.07.2017, 13:18
Autor:
(red)(red)

O pravdivosti príslovia „Kto sa hrá, nehnevá“, niet pochýb. Výroba hračiek má po celom svete dlhoročnú tradíciu a hračkársky priemysel sa rozvíja stále rýchlejšie. Mnohí z nás s láskou spomínajú na Tatru 137 s vyklápacou korbou alebo na skladačku Merkur, ale pravdou je, že ikonická, medzigeneračne a celosvetovo populárna hračka je len jedna. Lego. Malé farebné kocky, ktoré je možné zostaviť do množstva malých i veľkých, jednoduchých aj zložitých objektov.

AMC

Dlhoročná história a tradícia

Spoločnosť Lego Group pôsobí na trhu už takmer 85 rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by jej popularita mala klesať. Ba práve naopak. Firma vyrábajúca farebné kocky vznikla v Dánsku a z dánštiny je odvodený aj jej názov. Pochádza zo slovného spojenia „leg gotd“, teda „pekne sa hraj“. Zároveň v latinčine slovo „lego“ znamená „dať dohromady“. Oboje stavebnicu presne charakterizujú. Pôvodné drevené kocky síce vystriedali v roku 1949 tie, ktoré sa spájali automaticky, ale ozajstný úspech prišiel až v roku 1957, kedy sa začali vyrábať v plastovom prevedení, aké poznáme dnes.

Keď sa povie Lego, každému zídu na um malé kocky najrôznejších tvarov, veľkostí a farieb. Vďaka univerzálnemu výrobnému systému sú jednotlivé stavebnice kombinovateľné a je možné zostaviť nevyčísliteľné množstvo objektov, takmer čokoľvek. Kreativite sa medze nekladú. Bolo spočítané, že iba z dvoch kociek so šiestimi výstupmi je možné vytvoriť až 24 rôznych kombinácií, čo potom zo šiestich takých! Aby do seba jednotlivé časti dobre zapadali, nesmú odchýlky od predpísaných rozmerov prevýšiť 0,002 milimetra. Od roku 1978 sú súčasťou lega aj tematické postavičky.

AMC

Zo škatule na televízne obrazovky

Zo stále väčšou popularitou vzrastá aj počet oblastí, do ktorých Lego expanduje. V roku 1968 v dánskom Billundu, kde sa začala písať história tejto hračky, vznikol napríklad prvý Legoland, zábavný park pre deti. Populárne postavičky sa dnes objavujú aj vo vlastných kinofilmoch a seriáloch.

Obľúbený seriál LEGO Legendy Chima v súčasnosti vysiela televízia AMC na svojej stanici Minimax. Dej druhej série rozprávky sa odohráva v kúzelnej krajine Chima, kde spolu žije nespočetne veľa zvierat. Udržať vzájomný poriadok a pokoj pomáha aj magická Chi. Tá okrem rovnováhy predstavuje aj mimoriadny zdroj energie a moci, po ktorom zatúži nejeden obyvateľ lesa, vrátane závistlivej krokodílej princeznej Crawler. Spolu so svojimi spojencami sa zmocní väčšiny prírodného prameňa sily a rajské kráľovstvo tak prevráti hore nohami.

AMC

Jeden hlas, viac osobností

V seriáli LEGO Chima zdieľa každé zviera, ktoré hrá v príbehu nejakú rolu, prvé písmenko svojho mena s anglickým názvom klanu, do ktorého patrí. Na televíznej obrazovke sa tak objavia levi menom Laval, Lagravis, Leona, Longtooth, Lenox, Leonidas, Lothar, Lavertus a Li’ella. Herci dabujú viaceré zvieratká. Napríklad David Attar, ktorý stvárnil hlavného hrdinu Craggera, dabuje okrem mladého krokodílieho kráľa aj Ievieho bojovníka Lennoxa, nosorožieho princa Rogona, vranieho zlodeja Ripnika, potomka vrany a orla Reegula a generála šabľozubých tigrov menom Stealthor. Celkovo si Attar pripísal na konto šesť zvieracích postáv. Ostatní herci tiež dabujú priemerne päť zvierat. Prím si drží dablér Scott Shantz, ktorý nahovoril hlasy dohromady jedenástim zvieracím hrdinom.

01 - Modified: 2022-03-17 14:53:40 - Feat.: - Title: Lego figúrky ukrajinského prezidenta a Molotovove kokteily vypredali za 24 hodín 02 - Modified: 2019-10-08 11:29:40 - Feat.: - Title: Lego v USA recykluje kocky, chce chrániť životné prostredie 03 - Modified: 2019-04-11 19:08:53 - Feat.: - Title: Pohrebná služba ponúka v e-shope kremačnú pec z lega 04 - Modified: 2017-10-18 14:25:24 - Feat.: - Title: Lego predstaví novú edíciu figúrok. Ženy z NASA 05 - Modified: 2017-03-09 12:37:54 - Feat.: - Title: Lego mení šéfa. Prvýkrát sa ním stane cudzinec
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 17:29