StoryEditor

Prezident si pripomína rómsky holokaust. Diskusia sa zvrhla, admini sa zapotili

02.08.2017, 16:04
Autor:
dbsdbs
Slováci v komentároch opäť raz popustili ventil svojim frustráciám. 

Slovenský prezident Andrej Kiska si dnes na svojom profile na sociálnej sieti pripomenul výročie Rómskeho holokaustu. Slováci v komentároch opäť raz popustili ventil svojim frustráciám. 

"SMUTNÁ SPOMIENKA - RÓMSKY HOLOKAUST," začína prezident a pokračuje. "Vraždenie Rómov fašistami sa tiež začalo „len“ siláckymi rečami o robení poriadku, živením nenávisti a predsudkov, ako to robia dnešní nezodpovední politici a extrémisti. Je našou povinnosťou ukázať, že sme sa dokázali poučiť. Že rozumieme a nebojíme sa vysvetľovať ľuďom, že situácia vo vylúčených rómskych komunitách je problémom chudoby a nedostatočného vzdelávania, nie problémom etnického pôvodu. Lebo iba tak dokážeme tento ťaživý problém našej krajiny naozaj vyriešiť. Dnes, 2. augusta, je medzinárodný deň spomienky na holokaust Rómov. Nezabúdajme a pripomínajme si temné dni našej minulosti. Nesmieme dopustiť, aby sa niečo také opakovalo." 

Facebook.com

V reakciách mali viacerí ľudia potrebu vyjadriť nesúhlas. 

"Tentokrát nesúhlasím pán prezident. Toľko peňazí čo dostávajú cigáni v osadách za nič nerobenie, to je do neba volajúca krivda. Nie je to o chudobe, ale o lenivosti a natrčaní rúk. Človek, ktorý celý život pracoval dostane minimálny dôchodok a cigánka ktorá len rodila a nestarala sa o deti dostane dôchodok z priemernej mzdy. Kde je tu spravodlivosť. Kto trie chudobu?," pýta sa v komentári používateľka pod menom Vlasta Švecová. Jeden z jej ďalších komentárov, "Židovský holokausť - je mi ľúto, ale cigánov? Nie," sa zachoval len ako screenshot pred vymazaním administrátormi. 

"Treba s ciganmi urobit konecne poriadok.....brat im socialkou decka hned ako sa narodia, takze na davky mozu zabudnut.pre jednu generaciu ciganov by to bolo bolestive,ale pretrhla by sa nit pokracovania ich sposobu zivota.," otvára svoj komentár používateľ David Masarovič, ktorý v ňom o čosi ďalej podporuje Kotlebu a praje mu 30% v najbližších voľbách. "Keď sa rube les, lietaju triesky," píše bez diakritiky. 

"Diskusie na prezidentovom účte na Facebooku sledujú dvaja administrátori a pravidelne mažú komentáre, v ktorých sú vulgarizmy alebo rasizmus. Takýchto komentárov je však menšina," napísal v odpovedi na otázky k správe diskusií na Facebooku Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky. Medzi vymazanými príspevkami boli podľa všetkého také, ktoré posielali "cigánov do plynu", prípadne chceli "všetkých vyhladiť a bol by pokoj". 

"Internet zaplavili videá z brutálnej bitky bezbranného chlapca 3 Rómami z obce Demandice. Toho vám nie je ľúto?," pýta sa prezidenta používateľ bez profilovej fotky pod menom Štefan Maxim

Aj menšina nechutných reakcií znechutila viacerých diskutérov. Pokojne argumentujú tým, ktorých názory sa netýkajú témy, ale sú smerované proti Rómom a ich spolužitiu s väčšinou na Slovensku. 

"Komentáre, čo sa tu množia sú nechutné. Toľko rasizmu a nenávisti pod príspevkom o rómskom holokauste. Taká neúcta k obetiam tejto udalosti je na zaplakanie," napísal použivateľ s menom Valentín Lužák

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:45