StoryEditor

Hitom švédskeho internetu sa stali zábery unikátneho bieleho losa

15.08.2017, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Netradičné video už videlo 1,3 milióna ľudí.

Hitom internetu sa vo Švédsku v posledných dňoch stali unikátne zábery bieleho losa žijúceho v západošvédskej provincii Värmland. Vzácne zviera sa autorovi videa Hansovi Nilssonovi podarilo nakrúcať zhruba dvadsať minút.

Nilsson zazrel losieho samca minulý týždeň v lesoch v okolí mesta Eda, ktoré leží pri hranici s Nórskom. Vtedy sa mu podarilo bieleho losa len vyfotografovať. Fotografie mu však nestačili, a preto sa už nasledujúci deň vrátil s kamerou.

A opäť bol úspešný. Zviera sa mu podarilo nakrútiť pri preplávaní rieky a kŕmení. Video na stránkach švédskeho rozhlasu už videlo viac než 1,3 milióna užívateľov.

Nilsson si nemyslí, že by losa potom, ako zverejnil, kde sa vyskytuje, chceli miestni poľovníci skoliť. "Je to tak veľký a nádherný los, myslím, že ho miestni poľovníci nechajú na pokoji. Dúfam len, že sa ho nepokúsi zastreliť nejaký lovec trofejí," povedal Švéd.

Losy majú bežne hnedú srsť. Zo zhruba 300-tisíc jedincov tohto druhu žijúcich v Švédsku, je biela asi stovka. Nejde však o albínov, ale o jedincov postihnutých takzvaným leucizmom, teda stratou všetkých typov kožných pigmentov, nielen melanínu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:27