ÚJ SZÓ
StoryEditor

Penta predáva časť svojho podielu v Petit Presse. Petit Press predáva NMH maďarské tituly

21.08.2017, 12:00
Autor:
(pš)(pš)TSTS
Transakcie budú ukončené najneskôr do konca roku 2017.

Prvá slovenská investičná skupina (PSIS) a Penta uzatvorili novú dohodu o usporiadaní akcionárskych vzťahov vo vydavateľstve Petit Press, píše sa v tlačovom vyhlásení mediálneho domu News and Media Holding (NMH). Podľa tejto dohody Penta predáva PSIS 5-percentný podiel v spoločnosti Petit Press. Spoločnosť Petra Vajdu - PSIS sa tak stáva 60-percentným akcionárom v Petit Presse a Pente ostáva vo vydavateľstve 40-percentný podiel.

Na uvedený 5-percentný podiel sa nevzťahuje právo spätného odkúpenia akcií, tzv. call opcie zo strany Penty. Akcionári tak potvrdzujú akcionársku dohodu spred troch rokov. To znamená, že manažérsku kontrolu nad Petit Pressom bude vykonávať PSIS a Penta bude mať úlohu minoritného akcionára.

 „Som rád, že sme úspešne dospeli k dohode a vyvrátili všetky pochybnosti o strate nezávislosti našich novín a že PSIS ako zakladateľ denníka SME a vydavateľstva Petit Press získava silnejšie postavenie v našej spoločnosti," povedal na margo novej situácie generálny riaditeľ Petit Pressu Alexej Fulmek.

Petit Press zároveň predáva divíziu Új Szó a Vasárnap spoločnosti NMH. NMH tak vstupuje na regionálny trh, lokálne periodiká doteraz vo svojom portfóliu mediálny dom doteraz nemal. Maďarské periodiká odchádzajú z Petit Pressu po sedemnástich rokoch. Podľa Fulmeka "bude v novom mediálnom dome túto divíziu viesť aj naďalej Edita Slezáková."

"Petit Press tak končí vo svojej činnosti s líniou vydávania titulov v maďarskom jazyku a sústredí sa na prácu so slovenskými a anglickými periodikami a ich integráciu v online prostredí s dôrazom, na lepšie využívanie regionálneho obsahu na webe, ktorý tvorí vyše 25 regionálnych redakcií", dodáva Fulmek.

NMH chce obidvom titulom podľa slov generálneho riaditeľa vydavateľstva Petra Mertusa poskytnúť "zázemie silného mediálneho domu s cieľom ich ďalšieho rozvoja a posilnenia". Peter Mertus zároveň konštatuje, že: "pre NMH to bude nová skúsenosť pri práci s regionálnym obsahom a jeho distribúciou“.

Obidve transakcie budú ukončené najneskôr do konca roku 2017, pričom zmluvné strany sa rozhodli nezverejniť podrobnosti o finančnom vysporiadaní.

01 - Modified: 2023-09-12 08:08:17 - Feat.: - Title: Petit Press a Respect APP s novou kampaňou. Komunikujú zlúčenie novín Korzár a SME 02 - Modified: 2023-08-03 07:43:14 - Feat.: - Title: Audio reklama: Vyhralo ticho a Čas na seba 03 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 04 - Modified: 2023-03-13 09:54:20 - Feat.: - Title: Alexej Fulmek: Neustále upozorňujem na chyby novinárov. Médiá musia byť objektívne a názor si majú vytvárať čitatelia 05 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:30