youtube
StoryEditor

Diváci prišli o kľúčové okamihy na MS. To je váš problém, akú máte techniku, žartoval Sagan

24.09.2017, 19:22
Za výpadok signálu RTVS nemohla.

Tretí titul majstra sveta za sebou získal v nórskom Bergene v nedeľu popoludní Peter Sagan. Priamy prenos RTVS sledovali na Dvojke znova státisíce divákov, dôkaz príde v pondelok v číslach z peoplemetrov. Vyše šesťhodinové preteky mali tesne pred záverom vďaka výrobcovi signálu nečakajú zápletku. 

Keď boli po vyše 270 kilometroch krúženia nórskym mestom v poslednom kole v úniku Francúz s Talianom a mali približne desaťsekundový náskok pár minút pred koncom, náhle vypadol signál z kamery na motorke, sprevádzajúcej čelo pretekov. V kľúčových momentoch celých pretekov, keď konečne nemuseli komentátori špekulovať. Dlhé minúty nikto pri televízoroch nevedel, čo sa deje. Sagan bol v hlavnej skupine prenasledovateľov, no do konca zostávalo už len niekoľko desiatok sekúnd. Napätie pri obrazovkách striedala nervozita z nevedomosti. 

​Statická kamera kilometer pred cieľom nehovorila nikomu nič, každý Slovák netrpezlivo očakávajúci finiš, sa musel upokojiť. Signál z cesty sa už do konca neobjavil. Všetci museli vydržať, kým sa jazdci nedostanú na métu jedného kilometra. Komentátori, ktorí preteky komentovali zo štúdia, takisto len špekulovali. 

Keď sa zjavili, Slováci zaburácali. Únik bol z ničoho nič zlikvidovaný, do cieľa sa rútila veľká skupina uprostred ktorej bol slovenský obhajca zlatej medaily. Vo finiši sa Peter Sagan presadil cez nórskeho súpera a do tretice získal dúhový dres majstra sveta. Vladimír Genda, Maroš Kováč a Adam Szabó sa vzrušene prekrikovali, rozumieť im nebolo nič. 

Za výpadok živých obrázkov v dôležitom okamihu pretekov slovenská verejnoprávna televízia ale nemohla. Signál vyrábali domáci, zahraničné televízie ho preberali a boli na ňom tým pádom stopercentne závislé. Redaktor RTVS Peter Štefanec sa v cieli na situáciu pýtal víťaza, ten žartoval "To je váš problém, akú máte techniku, tak ste nevideli," povedal v eufórii. Nemal pravdu, verejnoprávna televízia v tom bola nevinne. 

Štefanec mal náročnú úlohu, sprostredkovať v chaose ktorý je po cyklistike väčší, ako po futbale alebo hokeji, bezprostredné pocity Sagana. Robil, čo mohol, mikrofón držal pri majstrovi sveta aj keď práve telefonoval manželke. K Saganovi sa tlačili všetci, všetkých zároveň tlačil čas. Prvý rozhovor po anglicky, potom pár slov pre RTVS. 

Nasledoval ceremoniál, tretie zlato a slovenská hymna. Šesť hodín cyklistiky v televízii stálo za to. Minúty napätého očakávania a posledný kilometer finišujúceho pelotónu odmenil Peter Sagan historickým víťazstvom. 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:34