StoryEditor

Umelci chcú pred Biely dom postaviť obrovskú sochu nahej ženy

08.10.2017, 17:50
Autor:
TASRTASR
Zo sídla prezidenta ju bude vidieť priamo z okna.

Umelci chcú v centre Washingtonu postaviť sochu nahej ženy. Otočená má byť k Bielemu domu a stáť tam niekoľko mesiacov, informovala televízna sieť NBC.

Ide o takmer 14 metrov vysokú oceľovú sochu s názvom R-Evolution umelca Marca Cochrana, ktorá symbolizuje silu ženy a svet bez násilia voči ženám. Umelca k dielu inšpiroval príbeh z detstva.

"Ako sedemročný som sa dozvedel, v príliš veľkých detailoch pre takého chlapca, že moja najlepšia kamarátka bola znásilnená priamo pred naším domom. Bolo to nepochopiteľné a hrozné. Nikdy som to nepochopil a nikdy som nezabudol. Stále ma to prenasleduje," povedal Marco Cochrane.

marcocochranesculpture.net

​Umelci chcú sochu nainštalovať v centre Washingtonu počas novembrového festivalu umenia a nechať ju tam do marca budúceho roka. Stáť má na Národnej promenáde pri Washingtonovom pamätníku neďaleko Bieleho domu. Otočená má byť k sídlu prezidenta, odkiaľ ju bude počas zimy, keď nebudú na stromoch listy, vidieť priamo z okna.

Umelci uviedli, že inštaláciu tejto sochy plánovali ešte pred zvolením Donalda Trumpa za prezidenta.

"Odkaz tejto sochy však môže byť v súčasnosti potrebnejší než kedykoľvek predtým. No aj bez prezidenta Trumpa by existoval spoločenský problém násilia voči ženám," uviedol Cochrane.

Organizátori festivalu už požiadali o povolenie Správu národných parkov USA, pod ktorú patrí Národná promenáda. Začali tiež finančnú zbierku, ktorá im má pomôcť zafinancovať prevoz obrovskej sochy do Washingtonu a jej inštaláciu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 07:29