StoryEditor

Dobrá rada politikom na Facebooku: Statusy je lepšie mazať, ako upravovať

10.10.2017, 10:50
Víkendový incident v Bratislave odhalil, že ani slovenskí politici nepotrebujú fakty na rýchle úsudky.

Víkendový incident v Bratislave odhalil nielen to, ako ktoré médiá informovali o nočnej bitke pri ktorej zomrel jeden človek po útoku nožom. Tému spracoval Denník N, kľúčové slová "počerný", "cudzinec", "tmavej pleti", "zrejme Arab" vyvolávali emócie ešte skôr, ako bola známa oficiálna verzia udalosti. Vražda nebola teroristickým činom, neskôr informoval policajný prezident. 

​Aj prvotné, hmlisté a kusé informácie sprostredkované bulvárnymi internetovými portálmi stačili, aby link na článok s ilustračnou fotkou noža stisnutého v ruke zavesila na svoj Facebook politická strana Borisa Kollára SME rodina. "Každé násilie je zlé a treba proti nemu bojovať," je napísané v statuse príspevku. Umiernený tón a syntax nie celkom korelujúci s komunikáciou strany a predsedu na sociálnej sieti smerom k "cudzincom" "tmavej pleti", "zrejme Arabom", ktorí údajne dobodali Slováka v centre Bratislavy ma inšpiroval kliknúť si na históriu úprav príspevku. A naozaj. Upravovalo sa. 

Facebook

Taký status pri článku s nožom v ruke, titulkom ŠOK A ZDESENIE: Cudzinec v Bratislave dobodal mladého muža znie už viac, ako Boris Kollár a SME rodina. Keď začali vychádzať na povrch presnejšie informácie, správca stránky status upravil. 

Facebook

​Ostatní politici a politické strany sa cez víkend k udalosti nevyjadrili. Urobili lepšie, ako keby svoju agendu skrytú do statusov na Facebooku, museli korigovať po tom, ako sa objavia fakty. 

Z drobnosti, malého prípadu, ktorý zasiahol len časť z takmer 80-tisíc fanúšikov strany Borisa Kollára (no aj tak získal za krátky čas vyše 100 páčikov) vyplýva pre politikov ponaučenie pre prácu na sociálnej sieti: Mylný status radšej zmažte, ako ho by ste ho mali upravovať. Je menšia šanca, že si niekto urobí snímku obrazovky, ako že si klikne na históriu úprav aby zistil, či si naozaj myslíte, čo prezentujete. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 21:33