StoryEditor

Nezostalo to Medzi nami. Dokument o pôrodoch rozpútal verejnú diskusiu

18.10.2017, 21:14
Autor:
TASRTASR
Reaguje aj nemocnica a minister zdravotníctva.

Dokument Medzi nami režisérky Zuzany Límovej o bežnej rutine pri pôrode v slovenských nemocniciach rozvíril verejnú diskusiu na tému, ktorá ovplyvňuje celú spoločnosť.

Dokument totiž spochybňuje pôrod ako najšťastnejší moment v živote ženy. Poukazuje na nedostatočné súkromie rodičiek a neosobný prístup zdravotníckeho personálu k ženám v bratislavských pôrodniciach.

Dokument dopĺňajú aj zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom. V jednej zo snímok sa lekár priznal, že dal rodičke počas pôrodu facku, "lebo bola hysterická".

TASR

Zmeny v pôrodniciach

Na dokument zareagovala Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je už s týmto doktorom vo fáze rozviazania pracovného pomeru. Priznala, že to robiť nemal. Šéf UNB Juraj Kovács si však za svojimi lekármi aj zdravotníkmi stojí a ich prácu si váži.

Film označil za tendenčný, UNB má podľa neho tisíce spokojných rodičiek. Myslí si, že obraz o nemocnici si nemožno vytvoriť na základe výpovede troch rodičiek. "Film sa nezakladá na realite, je vysoko neobjektívny a očierňujúci," povedal Kovács. Šéf UNB však priznal, že lekár nemá rodičku fackovať počas pôrodu, hoci sa správa hystericky. O takomto zákroku totiž doktor vo filme hovoril.

„Ak je rodička v nesmiernom strese, možno na ňu maximálne zvýšiť hlas," doplnil Miroslav Borovský, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.

UNB priznala nedostatky personálu v komunikácii s pacientmi. "Posilníme to, ide nám o komfort rodičiek," povedal Kovács. Límovej vedenie nemocnice však vytklo, že výpovede žien natáčala v "polorozpadnutej škole v šatniach".

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) avizuje po zverejnení dokumentu Medzi nami vo svojich pôrodniciach zmeny. Rodičkám chce v blízkom čase rekonštruovať izby, toalety či sprchy, prísť by mali i nové inkubátory.

Dokument nie je tendenčný, vychádza z reality, tvrdí autorský tím

Autorský tím filmu "jednoznačne odmieta" tendenčnosť dokumentu. Tvrdí, že je odrazom reality. "Na porušovanie ľudských práv žien pri pôrodoch vlani upozornil aj komisár Rady Európy pre ľudské práva, ktorý vo viacerých prípadoch osobitne menoval aj Slovensko." Neočakávali, že sa dokument stretne na pôde nemocnice s nadšením. "No dúfali sme, že sa k nemu vedenie postaví aj cez sebareflexiu," dodali autori.

"V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami," hovorí Límová o svojom celovečernom debute, ktorý vidí ako intímny pohľad za zatvorené dvere pôrodníc, kde je zvyčajne dovolené vstúpiť iba budúcim matkám.

Režisérka vychádzala aj z vlastných skúseností. Film nakrúcala v priestoroch UNB v Bratislave, kde sama rodila a vo februári a marci 2016 sa tam vrátila s filmovým štábom.

"Do pôrodnice sme sa vrátili po rozsiahlom prieskume. Rozprávali sme sa so ženami, zdravotníkmi z rôznych krajín, s ľudskoprávnymi organizáciami. Vrátili sme sa s obrovským balíkom informácií a potom sme už len pozorovali realitu, ktorá tam je," priblížila nakrúcanie dokumentu v pôrodnici, o ktorej sa hovorí, že je výkladnou skriňou nemocnice: "Realita je často bezútešná aj pre ženy, ktoré tam prichádzajú, aj pre zdravotníčky a zdravotníkov, ktorí tam dlhé roky pracujú. Ale veľakrát to závisí od konkrétneho človeka, akú skúsenosť si žena odtiaľ odnesie."

TASR

Minister Drucker nechce lekárov hádzať do jedného koša

Väčšina zdravotnej starostlivosti a ľudského prístupu je v slovenských pôrodniciach dobrá, tvrdí minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). Momenty, ktoré videl vo filme Medzi nami, však podľa neho nepatria do dôstojného správania sa k rodičkám.

"Zároveň však nemožno všetkých hádzať do jedného koša, pretože mnoho lekárov si svoju prácu robí dobre a majú veľmi dobrý prístup k pacientom spolu so sestrami, preto by som nechcel, aby sme rezignovali na slušnosť a ľudské správanie," uviedol Drucker. Film od Límovej ale ako kritiku neznevažuje. Trvá na tom, že niektoré zverejnené momenty by sa nemali stávať.

Premiéra čakala na vyjadrenie právnikov

Nemocnica aj niektorí lekári žiadali po uverejnení traileru zastavenie filmu. Zaoberalo sa ním právne oddelenie UNB. Jeho tvorcovia čakali niekoľko mesiacov na oficiálne vyjadrenie právneho oddelenia nemocnice, od januára do júna tohto roku boli možné len neverejné projekcie snímky.

Límová podľa nemocnice pôvodne tvrdila, že dokument má slúžiť na študentské účely. Aktuálne má dokument po slovenskej premiére (16. októbra na festivale Jeden svet) a čaká ho niekoľko uvedení v zahraničí. Premietne ho rumunský Astra Film Festival a dostal pozvanie aj z Česka, Talianska a Chorvátska.

TASR

"Film Medzi nami vznikol preto, aby sme vytvorili priestor na zdieľanie príbehov, ktoré naša spoločnosť nechce počuť. Zdravotnícky systém, ktorý ženám neumožňuje privádzať deti na svet rešpektujúcim spôsobom, sa môže zmeniť len vtedy, ak o tom budeme hovoriť," podčiarkuje režisérka filmu. „Veľmi by som si priala, aby sa v tejto diskusii prestala spoločnosť deliť na rôzne tábory, napríklad matky verzus zdravotníci alebo matky s pozitívnou skúsenosťou verzus matky so zlou skúsenosťou, pretože to nie je podstatné pre výsledok. Podstatné je to, aby všetci videli, že zmena je potrebná a bude dobrá pre každého, koho sa týka," dodáva Límová.

Uvedenie dokumentu odporili viacerí slovenskí filmári, medzi nimi Peter Kerekeš, Róbert Kirchhoff, Jaro Vojtek a Marek Šulík. Film podporila aj medzinárodná asociácia pre ľudské práva pri pôrode Human Rights in Childbirth.

Film sa k slovenským divákom dostal začiatkom tohto týždňa. Pracoval na ňom medzinárodný tím. K slovenskej režisérke sa pridala kameramanka Selina Becker z Nemecka a strihačka Morgana Tinebra z Talianska. O zvuk a hudbu sa postarali študenti VŠMU a snímku konzultovali filmári z celého sveta.

"Medzinárodný tím filmu veľmi pomohol, naša kameramanka nevie ani slovo po slovensky, dokázala v priestore pozorovať, ale nerozumela tomu, čo je povedané, tým pádom si všímala úplne iné veci ako ja. Strihačka bola spočiatku presvedčená, že toto sa deje iba v postkomunistických krajinách a potom v procese práce na filme zistila, že aj v Taliansku existujú fóra, kde riešia ženy túto tému," komentovala 33-ročná dokumentaristka a matka genézu filmu, ktorý produkovala medzinárodná škola ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v talianskom Bolzane.

"Téma sa týka celej spoločnosti, nielen žien a ich detí. Pôrodnica je výkladná skriňa nemocnice, ak toto je naša výkladná skriňa, myslím, že by sme mali porozmýšľať," uzavrela Zuzana Límová.

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:13