StoryEditor

Ondřej Trojan dokončil nakrúcanie drámy Toman. V hlavnej úlohe sa predstaví Jiří Macháček

31.10.2017, 13:10
Autor:
(red)(red)
Historický film o “červenej” eminencii bývalého režimu, pochádzajúcej z východného Slovenska, príde do kín budúci rok.

Na nakrúcaní historického trileru Toman padla posledná klapka. Režisér Ondřej Trojan (Občiansky preukaz, Želary) ho nakrúcal celý rok - od minuloročnej až po tohtoročnú jeseň.

Trojan nakrútil film z temnej a málo zmapovanej doby tzv. tretej republiky, z rokov 1945 – 1948, kedy sa v boji o moc medzi demokratmi a Moskvou riadenými komunistami formovalo Československo na ďalších štyridsať rokov. A to za významného prispenia šedej „červenej“ eminencie, šéfa rozviedky, Zdeňka Tomana.

„Je pozoruhodné a smutné, ako sa historické paralely neustále opakujú. Ešte strašidelnejšie však je, že si z nich nevieme vziať žiadne ponaučenia. Stačí sa pozrieť na nedávne voľby. Nenažranosť a egocentrizmus ľuďom zatemňuje mozgy. Ako ovciam, ktoré sa dajú kúpiť za kus chleba,“ vysvetľuje režisér a súčasne jeden z producentov filmu O. Trojan, prečo opäť siahol po téme z našich nedávnych dejín.

Jiří Macháček, ktorý počas nabitých 38 nakrúcacích dní prakticky „nezliezol z pľacu“, má podľa vlastných slov za sebou najnáročnejšie nakrúcanie svojej kariéry. Jeho Zdeněk Toman sa vyšplhá vďaka bezškrupulóznej povahe dobového veksláka a pomocou valutových kontaktov, využívaných pre hromadenie prostriedkov na podporu KSČ, z pozície radového úradníka až na post šéfa zahraničnej rozviedky. Tú systematicky čistí od nestraníkov, aby sa na konci sám stal jedným z prvých komunistov uväznených komunistami, ale tiež jedným z mála, ktorému sa z komunistického kriminálu podarilo utiecť a dostať sa za hranice skôr, ako začali padať hlavy.

Pubres / Martin Špelda

​​„Vo filme hrá celý rad skutočných postáv a príbeh je lemovaný skutočnými udalosťami. Bolo pre mňa dosť náročné popasovať sa s nutnosťou popisnosti niektorých scén, aby sa divák v rozprávaní neutopil. Rozhodne to bolo náročnejšie a menej zábavné než vlastná práca s hercami, ktorí počas nakrúcania odviedli vynikajúce a sústredené výkony,“ zhrnul Trojan svoje pocity z režijnej práce.

Slová režiséra sú adresované popri Jirkovi Macháčkovi aj ďalším hereckým predstaviteľom: Kateřine Winterovej v postave Pesly Tomanovej, Kristýne Bokovej ako Tomanovej milenke, Romanovi Luknárovi stvárňujúceho Jana Masaryka, Lukášovi Latinákovi v postave Vlada Clementisa, Mariánovi Mitašovi alias komunistickému fanatikovi a agentovi NKVD Karlovi Vašovi alebo Táni Pauhofovej, Tomanovej sestre Aurélii.

Pubres / Martin Špelda

V ďalších postavách filmu Toman sa predstavili Stanislav Majer ako generálny tajomník KSČ Rudolf Slánský, Marek Taclík ako fanatický komunista, prednosta obranného spravodajstva Bedřich Reicin, Jaromír Dulava ako minister vnútra Václav Nosek, Jiří Dvořák ako generál Bartík, Martin Finger ako agent spravodajskej služby Adolf Püchler, Aleš Procházka ako Klement Gottwald, ďalej Václav Neužil, Miroslav Táborský, Radek Holub, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Ady Hajdu, Pavel Liška a mnohí ďalší.

Režisér Ondřej Trojan sa presúva do strižne a jeho aj strihača Vladimíra Baráka (napr. film Učiteľka) čaká neľahká úloha, zostrihať z nakrúteného materiálu, ktorý by vystačil na štvorhodinový opus, film v štandardnej dĺžke. Premiéra filmu, pôvodne plánovaná na jar, bude vzhľadom na náročnú postprodukciu pravdepodobne posunutá na koniec leta 2018.

Pubres / Martin Špelda

​Autormi scenára podľa pôvodného námetu Franka Reissa sú Ondřej Trojan a Zdeňka Šimandlová, producentmi filmu sú Filmová a televizní společnost Total HelpArt, T.H.A. a PubRes, koproducentmi sú Česká televízia a RTVS.

01 - Modified: 2017-10-31 15:56:24 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza slovenský psychotriler DOGG. Pozrite si trailer 02 - Modified: 2017-10-29 18:33:15 - Feat.: 0 - Title: November v kinách bude akčný i veselý. Na plátna sa vrátia Thor či Batman, ale aj "noví" Nedotknuteľní 03 - Modified: 2017-10-28 17:42:05 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza prvý film o youtuberoch. Šesť českých hviezd odhalí svoj skutočný život 04 - Modified: 2017-09-20 15:52:28 - Feat.: 0 - Title: Nakrúcanie filmu Ostrým nožom vrcholí. Príbeh o vražde Daniela Tupého bude mať kinopremiéru v máji 05 - Modified: 2017-10-25 10:14:33 - Feat.: 0 - Title: Vzniká film o Dubčekovi. Mapuje najdôležitejšie míľniky v jeho živote
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:54