StoryEditor

Fotku prvákov vydali české noviny. Na Facebooku sa škole vyhrážajú granátmi a podrezaním krku

06.11.2017, 16:14
Autor:
idnes.czidnes.cz
Škola zvažuje trestné oznámenie.

Vlnu nenávistných príspevkov na Facebooku vyvolalo tablo prvákov z teplickej Základnej školy Plynárenská, ktoré zverejnil na svojom webe Teplický denník. Riaditeľka školy teraz zvažuje, že podá trestné oznámenie. Šíritelia hanlivých odkazov tvrdia, že sa snažili vyvolať diskusiu o multikulturalizme, píše iDnes.cz

Denník 1. novembra zverejnil tablo prvákov v rámci projektu, v ktorom predstavuje nových žiakov prvých tried z regiónu. Tablo teplických prvákov, ktorí z väčšej časti pozostávajú zo žiakov rómskeho a arabského pôvodu, zaujalo skupinu Neklan, ktorá plní Facebook príspevkami proti imigrantom.

"Ešte že sú zo ZŠ Plynárenská, riešenie sa priamo ponúka," napísal jeden z používateľov pod príspevok. "Tam by sadol granát ako prdel na dosku," napísal iný. "Multikultúrna sr *** a," prihodil iný pri fotografii, ktorú zdieľali stovky ľudí.

"Zvažujem, že podám trestné oznámenie, mám kontakt na právnu kanceláriu, na ktorú sa obrátim a poradím sa s ňou," povedala iDNES.cz riaditeľka ZŠ Plynárenská Marcela Prokůpková. 

Okrem príspevkov na Facebooku jej vraj minulý týždeň prišiel aj nenávistný e-mail. "Stálo v ňom, nech si počkáme, kým niekomu v našej škole niekto podreže krk," uviedla. Dodala, že v škole pôsobí tri roky a za ten čas sa vraj nikdy nič také nestalo.

V minulosti už posielala články do Ústeckého denníka, žiadny problém s tým spojený ale riešiť nemusela. "Netušila som, že takáto obrovská nenávistná kampaň sa strhne na základe fotografie malých detí. Asi som nedomyslela, že je po voľbách, že je všade toľko nenávisti," povedala Prokůpková. 

Podľa Lukáša Houdka, koordinátora vládnej kampane proti nenávisti HateFree (prípadom z Teplíc sa tiež zaoberala), nie je v podobných záležitostiach jednoduché s trestným oznámením uspieť.

"Skúsenosť je taká, že je často ťažké preukázať alebo dohľadať identitu človeka, ktorý za skupinou stojí. Pokiaľ viem, Facebook v tomto smere čím ďalej viac spolupracuje, takže napriek tomu, že sa niečo zmaže, môže to dohľadať a identitu odhaliť, "hovorí Houdek.

Správca skupiny Neklan nechcel na otázku iDNES.cz uviesť, kto konkrétne za ňou stojí s argumentom, že je to komunitná stránka, nie verejný profil známej osobnosti či o osobný profil užívateľa Facebooku.

"Fotografiu teplickej multikultúrnej triedy ako prvý zverejnil web teplicky.denik.cz. Táto fotografie obsahovala aj mená žiakov. Tak ako mnohí používatelia sociálnej siete Facebook, sme vytvorili screen fotografie a ponúkli ju na stránke k všeobecnej diskusii," reagoval správca.

Fotografiu vraj nijako neupravovali a ponechali ju bez komentára. "Je úplne v poriadku vyvolať diskusiu na akúkoľvek tému. Druhý deň po zverejnení príspevku Denník mená detí z multikultúrnej triedy odstránil. Rovnako tak stránka Neklan odstránila príspevok s fotografiou s menami žiakov. Komunitná stránka Neklan bude aj naďalej zverejňovať príspevky vyvolávajúce diskusiu a to aj také, ktoré sa týkajú nefunkčného multikulturalizmu," dodal.

Cieľom nenávistných príspevkov na Facebooku sú podľa Houdka väčšinou dospelí. "S podobným prípadom sme sa už ale stretli. Pred časom sme riešili škôlku v Brne, kde sa terčom šikanovania stali deti aj učiteľky, pretože tam boli zahraniční študenti z Iraku v rámci vzdelávacieho projektu a fotky sa dostali na Facebook do podobnej skupiny,"povedal iDNES.cz Houdek.

01 - Modified: 2020-06-22 10:04:35 - Feat.: - Title: North Face a Patagonia bojkotujú facebook. Stiahli všetky platené marketingové aktivity 02 - Modified: 2020-06-19 12:43:11 - Feat.: - Title: Sociálne siete opäť zasiahli proti príspevkom Donalda Trumpa 03 - Modified: 2020-06-18 09:15:32 - Feat.: - Title: Pozor na sociálne siete. Môžu kandidáta obrať o pracovnú príležitosť 04 - Modified: 2020-06-16 10:31:10 - Feat.: - Title: Američania neveria sociálnym sieťam pri moderovaní obsahu 05 - Modified: 2018-04-11 06:23:36 - Feat.: - Title: Zuckerberg sa so senátormi včera v noci doťahoval na slovíčku súkromie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:16