skytv.com
StoryEditor

Spoločnosť Sky hrozí, že ukončí vysielanie spravodajského kanála Sky News

08.11.2017, 18:04
Autor:
ČTKČTK
V hre je transakcia magnáta Ruperta Murdocha za 13,2 miliardy eur.

Prevádzkovateľ plateného televízneho vysielania Sky pohrozil, že by mohol ukončiť vysielanie spravodajského kanála Sky News, pokiaľ by jeho vlastníctvo znamenalo prekážka pre zavŕšenie transakcie s americkou firmou 21st Century Fox mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Tá za 61 percent akcií Sky ponúkla 11,7 miliardy liber (13,2 miliardy eur). Britský antimonopolný úrad (CMA) skúma, či to Murdochovmu impériu nedáva až príliš veľký vplyv na britské médiá.

V súvislosti s oznámením firmy Sky niektorí kritici tvrdia, že podnik sa tým snaží regulačné orgány vydierať. Spoločnosť Sky uviedla, že akcionári ju môžu prinútiť, aby prehodnotila budúcnosť Sky News, pokiaľ na tom schválenie dohody viazne. Oponenti akvizície sa obávajú, že Murdoch a jeho rodina budú mať príliš veľkú moc nad britskými spravodajskými médiami, lebo už dnes kontrolujú popredné noviny The Times a The Sun. Spravodajstvo Sky News obšírne informuje o politickom dianí v Británii a je protiváhou dominantnej pozície BBC na britskom mediálnom trhu.

​Americká společnosť Fox v televízii Sky už dlho vlastní 39 percent akcií a na jej úplnom prevzatí sa dohodla vlani v decembri. Fox bola súčasťou Murdochovej skupiny News Corporation, ktorá sa o kúpu celej vtedajšej BSkyB usilovala už pred šiestimi rokmi. Od tohto zámeru ale ustúpila kvôli škandálu okolo odpočúvania, ktoré praktikoval bulvárny týždenník News of the World z Murdochovej skupiny.

Odporcovia dohody poukazujú práve na to, že toto previnenie spolu s obvinením americkej televíznej siete Fox News z rasovej diskriminácie a sexuálneho obťažovania je jasným dôkazom, že prevzatie nie je vo verejnom záujme.

Sky, ktorá prenáša zápasy futbalovej Premier League i napríklad seriál Hra o tróny, je s počtom 22,5 milióna zákazníkov v Británii, Írsku, Nemecku, Rakúsku a v Taliansku európskou vysielacou veľmocou. Proti 21st Century Fox, ktorá má okolo 1,8 miliardy klientov na všetkých kontinentoch, je ale pomerne malá.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:59