StoryEditor

Zálohovanie PET fliaš zvýši náklady spotrebiteľa

19.09.2003, 00:00

Zavedenie zálohového zberu jednorazových PET obalov si podľa Zväzu obchodu SR vyžiada investičné náklady skoro dve miliardy korún. Pre spotrebiteľa to okrem nosenia fliaš späť do predajní znamená vyššie výdavky, keď sa cena nápojov sa zvýši o 3,6 až 5 Sk na fľašu.

Vyplýva to zo štúdie Projekt podpory logistiky separovaného zberu PET fliaš, ktorú vypracovali odborníci Zväzu obchodu SR. Každý spotrebiteľ nápojov bude mať svoje financie umŕtvené v zálohách, uviedol dnes pre TASR Radovan Pekník zo Slovenského priemyselného združenia pre obaly a životné prostredie.

Zväz tvrdí, že malo- i veľkoobchodníkom prinesie zavedenie zálohového zberu nové administratívne povinnosti, účtovné, hygienické a skladovacie komplikácie, ako aj viazanie značných finančných prostriedkov v nákladných technických zariadeniach. Ich nákup by mal podľa analýzy stáť slovenských obchodníkov 40 miliónov eúr. Ročné prevádzkové náklady systému sa vyšplhajú v prepočte na viac ako jednu miliardu.

Podľa finančnej analýzy nákladov na zálohovanie jednorazových PET obalov, ktorú na žiadosť Spoločnosti priateľov Zeme (SPZ) vypracovali ekonómovia Fakulty financií Univerzity Mateja Bela, by pri ich 80-percentnej miere recyklácie pocítili spotrebitelia zvýšenie ceny nápojov o približne 10 až 50 halierov na fľašu.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 19:17