StoryEditor

O najväčšie slovenské vydavateľstvo sa zaujímajú investori (aktualizované)

20.10.2014, 10:05
Vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia vydáva Nový Čas, Život, patrí mu aj Azet.

Aktualizované: Správu sme aktualizovali o stanovisko J&T. Predaj vydavateľstva nepotvrdili, respektíve popreli obe strany. Aktualizáciu nájdete tu.

O Ringier Axel Springer Slovakia sa zaujímajú potenciálni investori, uvádzajú naše zdroje.

Pôvodne sa spomínali partneri J&T, respektíve ľudia okolo tejto skupiny. J&T kúpu poprela: “Skupina J&T ani Patrik Tkáč vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia nekupuje,” uviedla hovorkyňa spoločnosti.

Ringier Axel Springer je najväčšie vydavateľstvo na Slovensku, minulý rok dosiahlo tržby 30 miliónov eur a zisk po zdanení 4,3 milióna eur. Vydáva najpredávanejší slovenský denník Nový Čas (v auguste 98 709 predaných výtlačkov podľa ABC SR). V portfóliu má aj týždenníky Nový Čas pre ženy (93 577), Život (85 104), Nový Čas Nedeľa (42 699) mesačníky Nový Čas Krížovky (83 271), Eva (49 813) a ďalšie tituly. Patrí mu tiež online skupina Azet: prevádzkovateľ mal ako celok v septembri návštevnosť 3,2 milióna RU podľa AIMmonitora (azet.sk 2,6 milióna, cas.sk 1,7 milióna).

Prvýkrát sme o záujme J&T o Ringier Axel Springer informovali začiatkom septembra. Vtedy to obe strany popreli: vydavateľstvo popieralo kúpu alebo to, že by sa niekomu predávalo - vraj  nie sú v žiadnych rokovaniach, ani sa týmto smerom neuberajú. J&T uviedlo, že "nekomentuje žiadne špekulácie ohľadne potenciálnych akvizícií, či investičných zámerov". Viac informácií.

Z Ringier Axel Springer Slovakia začiatkom mesiaca odišla kľúčová osoba, generálny riaditeľ Peter Mertus. Mertus podľa tlačovej správy oficiálne skončí v decembri; má sa tak stať "na základe jeho vlastného rozhodnutia". Reálne však už vo vydavateľstve nie je, jeho kompetencie prebrali Milan Dubec a Martin Mihálik, ktorí sú dočasne poverení vedením. Viac informácií.

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč minulý rok kúpili najväčšie vydavateľstvo v Česku Ringier Axel Springer CZ za 170 miliónov eur, ktoré neskôr rebrandovalo na Czech News Center. Slovenskej pobočky Ringier Axel Springer Slovakia sa však zmena netýkala, tú si naďalej ponechal švajčiarsko-nemecký majiteľ.

 

Zdroj: Ivan Krasko, red

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:17