StoryEditor

Zakladateľ Facebooku Zuckerberg chce vytvoriť umelého asistenta

04.01.2016, 15:18
Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg si chce tento rok vytvoriť jednoduchého asistenta s umelou inteligenciou, ktorý by mu pomáhal v práci i s chodom domácnosti.

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg napísal v nedeľu na facebooku, že si chce tento rok vytvoriť jednoduchého asistenta s umelou inteligenciou. Ten by mu mal pomáhať v práci i s chodom domácnosti.

Zuckerberg sa chce najskôr zaoberať technológiou, ktorá už existuje. Tento systém potom chce začať učiť rozpoznávať jeho hlas, aby sa naučil ovládať všetko v Zuckerbergovho dome, napríklad počúvanie hudby, osvetlenie alebo nastavenie teploty.

 

Robot by kontroloval dcéru i hostí

Zakladateľ najväčšej sociálnej siete na svete chce okrem iného naučiť pomocníka vpúšťať do domácnosti rodinných priateľov, ktorým pri zazvonení na domový zvonček pozrie do tváre. Technológia by mala tiež vedieť miliardára upozorniť, či sa v izbe jeho nedávno narodenej dcéry nedeje v neprítomnosti rodičov niečo, čo by bolo potrebné skontrolovať.

 

Novoročné predsavzatia
„Naprogramovať to by pre mňa mala byť zábavná intelektuálna úloha,“ napísal tiež na Facebooku Zuckerberg, ktorý si na každý rok stanovuje nové predsavzatia. V minulý rokoch to bolo naučiť sa hovoriť po čínsky, prečítať dve knihy za mesiac a zoznámiť sa každý deň s novým človekom, uviedol.

 

Budúcnosť bude o umelej inteligencii
Facebook v poslednej dobe masívne investoval do projektov zaoberajúcich sa umelou inteligenciou či virtuálnou realitou. Jednu miliardu dolárov na vývoj umelej inteligencie, ktorá bude slúžiť pre blaho ľudstva, vlani prisľúbili predstavitelia popredných technologických spoločností na čele s šéfom americkej automobilky Tesla Elon Musk. Teoretický fyzik Stephen Hawking ale v rozhovore s britským spravodajským serverom BBC predvlani varoval, že umelá inteligencia môže byť schopná sama seba preprogramovať a prebudovať takým spôsobom, že predstihne ľudstvo preskočením biologickej evolúcie.

 

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 00:34