StoryEditor

Google chce byť predvoleným vyhľadávačom na iOS. Zaplatil Applu miliardu

27.01.2016, 19:37
Odhalila to spoločnosť Oracle, ktorá s Google vedie súdny spor.

Ako je možné, že je Google predvoleným vyhľadávačom na Safari, predinštalovanom webovom prehľadávači na iPadoch a iPhonoch? Súdne dokumenty ukázali, že dôvodom sú peniaze. Google v roku 2014 Apple zaplatil miliardu dolárov, aby získal prístup k stovkám miliónov používateľov iPhonov. Tieto informácie vyšli najavo počas súdneho sporu Google so spoločnosťou Oracle. Oracle obviňuje Google z porušenia patentov pre programovací jazyk Java v ich operačnom systéme Android.

Právnici Oracle tiež uviedli, že Apple a Google si rozdelili určitú časť z príjmov, ktoré Google zarobil na reklamách zobrazovaných používateľom iOS. Podľa Oracle táto čiastka v určitom bode dosahovala 34 percent. Spomínané platby zabezpečovali Googlu, že zostane predvoleným vyhľadávačom pre Safari. To mu umožňovalo ďalej zarábať na používateľoch iOS.

Pre Google bolo dôležité stať sa predvoleným vyhľadávačom, keď v roku 2012 Apple prešiel z Google Maps na svoju vlastnú predvolenú aplikáciu s mapami. Aplikáciu spočiatku kritizovali za chyby, no o tri roky sa používala trikrát toľko ako aplikácia Google, uvádza Apple. To v preklade znamená milióny používateľov, od ktorých Google nezíska dáta a neukáže im reklamy. Apple sa snaží odpojiť od Googlu aj v iných smeroch. Napríklad predvoleným vyhľadávačom na Siri (inteligentná asistentka, ktorá je súčasťou iOS) je Bing od Microsoftu.

Google nemá žiadne príjmy z predaja Androidových telefónov, okrem zariadení značiek Nexus a Pixel, ktoré sú jeho vlastné. To znamená, že používatelia iOS sú pre Google takí dôležití ako používatelia Androidu. Môže z nich mať zisk vďaka zobrazovaniu reklám, bez toho, že by pre nich musel vyvíjať samostatný operačný systém.

Zverejnenie údajov zo súdneho konania Google nepotešilo. Vyčítal Oracle aj súdu, že to nemali urobiť. Spoločnosť tvrdí, že právnici firmy Oracle neoprávnene zverejnili „veľmi citlivé informácie“ a žiada súd, aby boli záznamy zapečatené. Píše businessinsider.com.

 

Zdroj: red.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:14