StoryEditor

Zahraniční filmári preinvestujú na Slovensku viac než 22 miliónov eur

12.07.2016, 15:06
Američania a Briti budú od jesene na Slovensku nakrúcať štyri filmy. Využijú aj priestory historickej budovy SND.

Ministerstvo kultúry SR podporuje cez Audiovizuálny fond realizáciu veľkých filmových produkcií na Slovensku. Fond môže v rámci podpory poskytnúť spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet zrealizovaný na Slovensku presiahne sumu 2 milióny eur. V poslednom období zaznamenal fond štyri nové žiadosti o podporu. Žiadatelia v nich sľubujú, že na Slovensku preinvestujú celkom 22,5 miliónov eur.

Finančná podpora láka zahraničné produkcie

Prvým prijímateľom tejto podpory na Slovensku bola americká spoločnosť The Weinstein Company. Minulý rok nakrúcala na Slovensku druhú sériu historického televízneho seriálu Marco Polo, ktorý sa momentálne vysiela v sieti Netflix.

S ďalším projektom podľa ministerstva kultúry prichádza americká filmová spoločnosť Lionsgate. Tá produkovala aj svetoznámu sériu filmov Hry o život či viaceré ocenené filmy, akými boli Crash so Sandrou Bullock (Oscar za najlepší film) alebo Všetko je stratené s Robertom Redfordom (Zlatý Glóbus za scenár a za herca v hlavnej úlohe).

Štyristo filmárov strávi rok na Slovensku

Americkí filmári plánujú na Slovensku nakrúcať dobrodružný film Robin Hood: Origins stvárnený v štýle steampunkových filmov, akým bol aj nový Sherlock Holmes. Film vzniká pod taktovkou britského režiséra Otta Bathursta, ktorý režíroval televízne seriály Hysteria, Gangy z Birminghamu a Criminal Justice. V hlavných úlohách by sa mali predstaviť Taron Egerton, Jamie Foxx a Eve Hewsonová.

Nakrúcať by sa malo v rôznych lokalitách na Slovensku, v Maďarsku aj v Chorvátsku, pričom na Slovensko príde v čase od septembra 2016 do augusta 2017 vyše štyristo zahraničných filmárov. Produkčné náklady sú plánované vo výške 65 miliónov dolárov, pričom 15 miliónov dolárov bude preinvestovaných na Slovensku.

MK SR

Nakrúcať sa bude v historickej budove SND

Svoje dva nové filmy Consider Yourself a Maestro plánuje na Slovensku nakrúcať aj britská spoločnosť Fourth Culture Films. Prvý je životopisným príbehom muzikálového autora Lionela Barta, ktorý sa preslávil v 60. rokoch minulého storočia najmä dielom Oliver! Druhým projektom je historický film Maestro zobrazujúci pohnutý príbeh viedenského klavírneho virtuóza Eduarda Kellera, ktorého rodina zahynula počas holokaustu.

Obidva filmy sa budú nakrúcať v rôznych lokalitách, okrem iných aj v historickej budove SND, pričom produkcia chce od septembra 2016 do apríla budúceho roku preinvestovať na Slovensku 3,2 milióna eur.

Podporu žiadajú aj slovenské produkčné spoločnosti

Zatiaľ posledné dve produkcie žiadajúce o podporu sú televízne diela. Slovenská spoločnosť MAYA prichádza s medzinárodnou koprodukčnou minisériou Mária Terézia v réžii rakúskeho režiséra žijúceho v USA Roberta. Svojím zameraním má šancu dostať sa aj do vysielania veľkých zahraničných televízií.

Druhým televíznym projektom je česko-slovenský trinásťdielny seriál Inšpektor Max,, ktorý vzniká s účasťou RTVS aj Českej televízie a produkčne ho zastrešuje slovenská spoločnosť Trigon Production.

Minister Maďarič rokuje o výhodnejších podmienkach pre slovenské diela

Podľa Ministerstva kultúry daňové príjmy z takýchto investícií prevyšujú výdavky na podporu z verejných financií. Návratnosť týchto dotácií sa podľa podľa ekonomických analýz ministerstva vyznačuje nízkou rizikovosťou a okamžitým spätným účinkom, keďže podpora sa vypláca až po realizácii investície.

Hoci je táto podpora pre zahraničných filmárov atraktívna aj za súčasných finančných podmienok, rezort kultúry ju chce urobiť ešte dostupnejšou. Minister Maďarič začal preto rokovania s ministerstvom financií o znížení minimálnej výšky výdavkov zrealizovaných na Slovensku na úroveň, ktorá by umožňovala flexibilnejšiu realizáciu väčších filmových projektov.

Ak by prišlo k dohode, táto podpora by sa svojimi podmienkami stala ešte zaujímavou aj pre mnohé európske koprodukcie či pre slovenské diela.

Audiovizuálny fond bol zriadený zákonom č. 516/2008 ako verejnoprávna inštitúcia na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu v Slovenskej republike. Spätné dotácie je možné udeľovať vďaka novele zákona o Audiovizuálnom fonde platnej od januára 2014.

01 - Modified: 2021-12-29 11:55:34 - Feat.: - Title: Ministerka Milanová: Novela o RTVS je stále na stole 02 - Modified: 2021-11-22 15:26:49 - Feat.: - Title: O zákone na ochranu novinárov sa naďalej rokuje. Podľa Fica vyvolá ešte väčšiu averziu voči médiám 03 - Modified: 2021-11-22 15:27:55 - Feat.: - Title: Zvyšovanie multimodálneho vysielania sa bude diať postupne, skončí sa v roku 2030 04 - Modified: 2021-11-04 16:41:47 - Feat.: - Title: Novela autorského zákona reaguje na nové metódy retransmisie 05 - Modified: 2021-11-04 16:42:14 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh nového mediálneho zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 03:00