Barrandovské ateliéry sú v plameňoch.iDNES.cz
StoryEditor

Barrandovské ateliéry zachvátil veľký požiar

26.08.2016, 21:24
Autor:
iDnesiDnes
Zhorela stredoveká dedina, kulisa k historickému seriálu Knightfall o templároch.

Vo filmových ateliéroch na pražskom Barrandove vypukol v piatok rozsiahly požiar, ktorý sa rozšíril do blízkeho okolia. Na mieste s hasením pomáhali vrtuľníky, vodné diela zapožičala aj polícia. Píše to na svojom webe iDNES.cz. Doprava naokolo štúdia bola obmedzená. Kvôli ohňu polícia preventívne uzavrela i neďalekú benzínovú pumpu.Traja požiarnici utrpeli zranenie, dvoch previezli do nemocnice s podozrením na otravu oxidom uhoľnatým.

Podľa informácií portálu iDnes.cz išlo o kulisy k veľkolepému historickému seriálu Knightfall o templároch, ktorý je jeden z najväčších projektov, ktorý sa na Barrandove v tomto roku natáča. Predbežný odhad škôd hovorí o sto miliónoch českých korún. Seriál Knightfall sa pripravuje v americkej produkcii pre stanicu History Channel. Dej sa odohráva v 13.-14. storočí a zachytáva skutočné udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov.

V dobe vzniku požiaru však štáb na mieste nepôsobil, prebiehali tam natieračské a udržbárske práce. Lubomír Konečný, ktorý má v spoločnosti Barrandov na starosti produkčný servis a koprodukciu, odmietol iDNES.cz povedať o požiari viac. Rovnako nechcel upresniť, kto ponesie následky, či to bude spoločnosť  Stillking, ktorá služby pre film zaisťuje, alebo samotný Barrandov, ktorý poskytol priestory a kulisy.

Po ôsmej hodine večer dostali požiarnici požiar pod kontrolu. "Dohasovanie bude zrejme trvať až do sobotného dopoludnia," povedal veliteľ zásahu požiarnikov Josef Křen portálu iDNES.cz.  Prácu požiarnikom sťažoval vietor, ktorý oheň rozdúchaval.

Celý požiar bol zhruba na ploche 100 krát 100 metrov. Kulisy stredovej dediny sú na 90 percent zničené.

Ateliéry na Barrandove patria k najstarším a najväčším filmovým štúdiám v Európe. Na začiatku 30. rokov minulého storočia ich založili bratia Miloš a Václav Havlovci. Ateliéry často využívajú filmári zo zahraničia, najčastejšie z USA, Británie, Francúzska či Nemecka.

Väčšinovým vlastníkom štúdia je v súčasnosti Moravia Steel. Akciová spoločnosť Barrandov Studio podľa výročnej správy zverejnenej v Zbierke listín znásobila zisk na takmer 43,5 miliónov českých korún, o rok skôr zarobila zhruba 12,2 miliónov českých korún. Výnosy minulý rok firma medziročne zvýšila o viac než tretinu na 582,7 miliónov českých korún. Štúdio zamestnáva zhruba 150 ľudí a hospodári s vlastným kapitálom za takmer 800 miliónov českých korún.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:43