olympiáda kruhy MOVReuters
StoryEditor

RTVS zakúpila práva na olympijské hry do roku 2020

31.08.2016, 10:10
Autor:
hrnhrn
Divákom prinesie zimnú olympiádu v Pchjongjangu 2018 a letnú olympiádu v Tokiu 2020.

Spoločnosť Discovery Communications a RTVS uzavreli dlhodobé partnerstvo na vysielanie olympiád v roku 2018 a 2020 na rôznych platformách. Verejnoprávna televízia získala sublicencie, ktoré umožnia odvysielať celú programovú ponuku Zimných olympijských hier v roku 2018, vrátane turnaja v ľadovom hokeji,  a Letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020.

Podľa informácií RTVS dohoda zabezpečuje mix voľného, plateného a digitálneho pokrytia. Obe olympiády tak budú k dispozícii pre slovenských divákov na RTVS, staniciach Eurosport, Eurosport Player a na internetovej platforme. Zároveň bude možné streamovať olympiádu a prenos na verejných priestranstvách alebo v baroch a reštauráciách.

RTVS bude vďaka sublicencii od Discovery Communications exkluzívnym držiteľom audiovizuálnych a ne-exkluzívnym držiteľom rozhlasových práv pre obe olympiády. Verejnoprávnej televízii boli udelené vybrané digitálne práva na obsah vysielaný na jeho lineárnych televíznych kanáloch počas spravodajských relácií, ktoré nasledujú priamo po udalosti.

Prémiový šport na RTVS nebude spoplatnený

Discovery Europe Sport je privátna spoločnosť, ktorá nie je štandardným licencorom, ale primárne je vysielateľom. Prvýkrát sa tak stane, že vysielateľ obchoduje mediálny obsah, v tomto prípade prémiový. Na ďalších olympiádach budú teda športové prenosy spoplatnené. „Okrem RTVS. Prvýkrát si budeme môcť porovnať, čo koľko stojí,“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS.

Mika tvrdí, že trendom na trhu je spoplatňovať prémiový obsah. Zároveň dodáva, že RTVS ako verejnoprávny vysielateľ tento typ obsahu nebude spoplatňovať. „Poplatky za vysielanie sú jedny a sú zahrnuté v tzv. koncesionárskych poplatkoch. Dovolím si povedať, že pre budúcnosť bude a musí byť RTVS jedinou platformou, ktorá všetky veľké športové svetové a domáce podujatia bude šíriť zadarmo,“ uviedol Mika.

Eurosport bude aj naďalej držať práva pre každý okamih olympijských hier v platenej verzii a to prostredníctvom svojich digitálnych služieb.

Kasia Kieli, prezident spoločnosti Discovery Networks pre strednú a východnú Európu, Blízky východ a Afriku, povedal: "Snažíme sa, aby olympijské hry boli dostupné pre ešte viac ľudí na viac obrazovkách než kedykoľvek predtým. Práve dohoda s RTVS pre Pchjongjang 2018 a Tokio 2020 je významným krokom vpred k dosiahnutiu tohto cieľa na Slovensku. Športoví fanúšikovia tak budú mať celkom novú prístupnosť k olympiáde."

"Som hrdý na to, že vďaka dohode s Discovery Communications sa olympijský hokejový turnaj vracia na obrazovky našej verejnoprávnej televízie. Podpis tejto dôležitej zmluvy tiež dokazuje, že dlhodobé strategické ciele verejnoprávnych kanálov by nemali byť viazané na funkčné obdobie aktuálneho manažmentu. Naše úsilie by malo byť zamerané predovšetkým na našich divákov a poslucháčov," uviedol Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS.

Partnerstvo nadväzuje na ponuku Discovery Communications pre exkluzívne multimediálne práva pre 50 krajín a oblastí v Európe na vysielanie olympiád v rokoch 2018 až 2024, predstavené Medzinárodným olympijským výborom v júni 2015.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:27