Národný filmový archív
StoryEditor

Markíza bude mať na Vianoce problém. Prišla o Tri oriešky pre Popolušku

22.09.2016, 16:19
Obľúbenú rozprávku bude vysielať budúci rok televízia JOJ.

Klasické české rozprávky ako napríklad Tri oriešky pre Popolušku či Bol raz jeden kráľ patria k vianočnému koloritu. Pozrieť sme si ich mohli iba v televízii Markíza, keďže súhlas na ich vysielanie mala doteraz iba ona. Po novom je tomu inak. 

Marcel Grega, šéf skupiny JOJ Group hovorí o tom, že: "Český Národný filmový archív aj u nás pristúpil k rovnakému modelu ako v Českej republike, kde si televízie filmy pravidelne obmieňajú. Rotácia prebieha na spravodlivom systéme, keď si vysielatelia vyžrebujú poradie, v ktorom si vyberajú jednotlivé tituly. Tie sú pritom rozdelené do niekoľkých kategórií v závislosti od ich atraktivity. Nemôže sa tak stať, že by všetky najžiadanejšie klasiky získala len jedna televízia."

Podľa Gregu dostať sa k niektorým českým filmom bolo prakticky nemožné. Klasika sa predávala rovnakému vysielateľovi na dlhé obdobie a navyše k nej pripadala opcia, vďaka ktorej vznikol neprerušiteľný kruh. Marcel Grega na svojom facebookovom profile informoval: "Včera sme absolvovali historicky prvý žreb českých filmov, vďaka ktorému dochádza už aj na Slovensku k transparentnému rozdeľovaniu klasík a titulov z ponuky českého Národného filmového archívu. Aj tie najznámejšie rozprávky či komédie sa tak už budú od budúceho roka medzi televíziami striedať. Za sebou máme žreb pre rok 2017, v ktorom sa nám podarilo získať spomínanú Popolušku aj ďalšie skvelé filmy."

​Slová Marcela Gregu potvrdzuje aj Jana Ulipová, zodpovedná za PR českého Národného filmového archívu (NFA).  "Pre nový spôsob prerozdeľovania klasických filmov sme sa rozhodli aj preto, že ide o transparentnejšie riešenie. Každá televízia tak môže mať šancu získať niektorý z českých filmov pre seba." Podľa Ulipovej sa žrebovania zúčastní vždy jeden zo zástupcov televízie (v našom prípade TV Markíza, TV JOJ a RTVS, pozn. red.), ktorí si najskôr vyžrebujú poradie, na základe ktorého si potom vyberú jednotlivé firmy. Z filmov sa vytvorí zoznam. Každý film má priradenú aj svoju finančnú hodnotu. Podľa vyžrebovaného poradia si potom jednotliví zástupcovia televízií vyberajú filmy.

Platnosť žrebovania je vždy na jeden rok, opcia určuje aj to, koľkokrát do roka môže televízia film či rozprávku odvysielať. Znamená to, že filmy, ktoré sa vyberali tento týždeň, budú môcť televízie vysielať v priebehu budúceho roka. Jana Ulipová nechcela konkretizovať cenu filmov, ani to, ktorá televízia si aké filmy vyžrebovala. Podľa Ulipovej je momentálne o tom predčasné hovoriť, vzhľadom na fakt, že sa ešte nesprocesovali zmluvy s jednotlivými televíziami. Stať sa má tak do mesiaca. Pravdou však je, že ani po sprocesovaní zmlúv nebude s najväčšou pravdepodobnosťou NFA sumy zverejňovať, podobne ako je to v Česku.

V Česku funguje tento systém prerozdeľovania dva roky a televízie sú s ním spokojné,“ tvrdí Ulipová. Kedysi predával českú klasiku Bontonfilm. Podľa správy portálu iDnes.cz z minulého roka sa cena Popolušky koncom deväťdesiatych rokov vyšplhala v Česku na hodnotu jeden a štvrť milióna českých korún, čo je približne 46 tisíc eur. Podľa spomínaného portálu je dnes cena Popolušky polovičná.

Portál Sme.sk v čase, kedy s českými filmami obchodoval Bontonfilm, priešiel s informáciou, že Markíza za balík českých klasických rozprávok na päť rokov zaplatila okolo dva milióny eur.

Je logické, že o klasické české rozprávky majú televízie záujem, obzvlášť ak ide napríklad o rozprávku Tri oriešky pre Popolušku. Markíza ju vysielala aj minulý rok na Štedrý deň a stala sa najsledovanejším programom minuloročných sviatkov. V cieľovej skupine 12+ si ju pozrelo 871-tisíc divákov. Česká rozprávka sa tiež dostala do TOP desať minuloročných najsledovanejších programov roka. Budúci rok si Popolušku budú môcť vychutnať diváci TV JOJ.

Stratégie požiadali o vyjadrenie TV Markíza.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 22:23