StoryEditor

Americké médiá hodnotia prvú diskusiu Trumpa a Clintonovej

27.09.2016, 12:35
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Napriek rozpačitým reakciám víťazstvo prisúdili Clintonovej.

Dvaja najmenej populárni prezidentskí kandidáti v moderných dejinách USA absolvovali svoju prvú televíznu diskusiu a splnili očakávania. Napísali to v redakčnom komentári noviny The Wall Street Journal. Rovnako ako väčšina ostatných médií v USA prisudzujú víťazstvo Hillary Clintonovej. Taktiež vyjadrili názor, že prvá debata kandidátov najskôr rozhodovanie voličov neovplyvní.

Clintonová predviedla neúnavný útok na podnikateľskú minulosť a prezidentské schopnosti Trumpa, ale nepresvedčila, že práve ona vyvedie krajinu z hospodárskej a psychologickej mizérie. Trump ponúkol zmenu, ale takým nešikovným spôsobom, že je otázne, či presvedčil voličov, že má k zvládnutiu funkcie dostatok potrebných znalostí, skonštatovali noviny The Wall Street.

​Nie sú pochybnosti, že Clintonová v debate vyhrala, pokračuje denník. Trump nevyužil všetky možnosti k útoku, aj keď si lepšie viedol v otázkach zločinnosti a rasových vzťahov. "Pri všetkej Trumpovej slabosti vyzývateľ Clintonovej získal body tým, že ju označil za pôvodcu terajšej americkej slabosti. Ústrednou otázkou volieb ale zostáva, či väčšina Američanov požadujúcich zmenu je ochotná riskovať stávku na Trumpa. Aj po pondeľňajšej diskusii zostáva táto otázka nezodpovedaná," napísal The Wall Street Journal.

Podľa The Washington Post bola debata verným obrázkom tohtoročných prezidentských volieb. "Republikánske primárky zlyhali, keď vytvorili kandidáta, ktorý cynicky alebo z neznalostišíri deformovaný obrázok reality a preukazuje nespôsobilosť prakticky každou vetou. Demokrati zase nominovali zlú, ale rozhľadenú, sebaistú a ostrieľanú političku," napísal denník.

internet

​Aj keď hospodárske návrhy Clintonovej nie sú nijako vizionárske, môže aspoň uisťovať, že nespôsobí obchodnú vojnu alebo krízu, čo sa podľa expertov nedá povedať o Trumpovi. Ten zrejme nie je schopný posunúť sa za svoje slogany, ktoré sú založené na pochmúrnom hodnotení situácie v USA, usudzuje washingtonský denník.

V redakčnom komentári k diskusii The New York Times skonštatoval: "Diskusia je pochybné slovo pre cvičenie, v ktorom moderátor núti kandidátov, aby v žiari reflektorov šírili svoje propagandistické prejavy, zatiaľ čo časomiera odpočítava sekundy a každý vtip, zlomyseľnosť alebo zakopnutie sa započíta, aby mohol byť vyhlásený víťaz. Keď sa ale len jeden kandidát správa seriózne a druhý ako tupý surovec, stráca slovo diskusia akýkoľvek význam". Denník The New York Times minulý víkend otvorene podporil kampaň Clintonovej.

​V televíznej diskusii sa mohli objaviť oveľa zaujímavejší a schopnejší kandidáti, píše denník. "Nie však tento rok. Republikánsky tábor vybral to najhoršie z najhoršieho, čo debate dalo podivný, potenciálne tragický rozmer. Je absurdné, že sa osud volieb a budúcnosť národa môže vydať touto cestou, že môže závisieť na deväťdesiat minútovom televíznom rituáli tak poznamenaným falošnosťou," uzatvára The New York Times.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:52