russia todayAP
StoryEditor

Ruskej štátnej televízii zmrazili v Británii účty. Porušovala pravidlá vysielania

17.10.2016, 14:59
Autor:
ČTKČTK
RT je zameraná na propagáciu politiky Kremľa v zahraničí.

Ruskej štátnej televíznej spoločnosti Rossija Segodňa, známej aj pod skratkou RT podľa skoršieho názvu Russia Today, v Británii zablokovali všetky bankové účty, a to bez možnosti odvolania proti tomuto rozhodnutiu. Oznámila to šéfredaktorka Margarita Simoňjanová, podľa ktorej ide o útok na slobodu slova.

Agentúra TASS dala uzavretie bankových účtov do súvislosti s prehreškami stanice voči britským pravidlám vysielania, samotná stanica tvrdí, že jej britská banka dôvody svojho postupu neobjasnila.

"Zavreli nám účty v Británii. Všetky účty. Proti rozhodnutiu sa nemožno odvolať. Nech žije sloboda slova!" napísala na twitteri Simoňjanová. Uviedla, že nepozná dôvody, neskôr však portálu RBK naznačila, že môže ísť o súčasť nových britských sankcií proti Rusku. Napriek tomu RT dúfa, že sa jej činnosť v Británii podarí zachovať.

"Zdá sa, že Londýn pri odchode z Európskej únie ponechal v Európe svoje záväzky týkajúce sa slobody slova. Ako sa hovorí, do nového života sa musí vstúpiť bez škodlivých zlozvykov," poznamenala na twitteri hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Ruská agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula, že britský regulátor Ofcom odhalil v niekoľkých programoch RT porušenie britských pravidiel vysielania. Napríklad v dokumente o ukrajinských utečencoch zistili porušenie zásady objektivity.

Ďalšia výhrada sa týkala relácie o odhaľovaní pravdy, podľa ktorej britská televízia BBC v reportáži o použití chemických zbraní v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a tiež v jednom interview zamenila napalm za chemické zbrane. Podľa regulátora RT zveličila význam vyšetrovania týchto nepresností, a tým uviedla divákov do omylu.

Sama stanica na svojom anglickom webe uviedla, že zatvorené boli jej konta v britskej banke The National Westminster Bank, ktorá "po starostlivom zvážení" informovala britskú odbočku RT, že nabudúce nebude jej klientom, a to bez ďalšieho vysvetlenia. Len s dodatkom, že rozhodnutie sa týka celej skupiny Royal Bank of Scotland Group a nepodlieha diskusii.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú napäté kvôli Sýrii a Ukrajine. Šéf britskej diplomacie Boris Johnson minulý týždeň rozhneval Rusko výzvou na verejnosť, aby pred ruským veľvyslanectvom protestovala proti ruským náletom na sýrske mesto Aleppo.

Televízia Russia Today vznikla v roku 2005 a od decembra toho roku vysiela z Moskvy po 24 hodín denne v angličtine. Od začiatku je šéfredaktorkou stanice Simoňjanová. V Británii vysiela RT UK z londýnskeho štúdia od konca októbra 2014.

01 - Modified: 2022-03-18 08:53:30 - Feat.: - Title: Britský mediálny regulátor odobral licenciu ruskej televízii RT 02 - Modified: 2021-01-28 07:38:03 - Feat.: - Title: Prieskum: Slováci by uvažovali nad zmenou banky, ak by zvýšila poplatky za bežný účet 03 - Modified: 2019-03-29 09:05:54 - Feat.: - Title: Prichádza deň zúčtovania a posledná šanca, píšu britské médiá o dnešnom hlasovaní 04 - Modified: 2018-07-24 10:51:58 - Feat.: - Title: Tesco chce v Británii lepšie konkurovať Lidlu. Uvažuje nad diskontnými predajňami 05 - Modified: 2017-10-27 12:43:25 - Feat.: - Title: Twitter zakázal šírenie reklám agentúry Sputnik. Kvôli dezinformačnej propagande
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:52