Youtube
StoryEditor

Rada pokutovala televízie. Akčná výhra dostala ďalšiu pokutu 16-tisíc eur

25.10.2016, 18:13
Tento rok už udelila RVR televíziám a rádiám pokuty v celkovej sume 310-tisíc eur.

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom aktuálnom zasadnutí uložila viacero pokút a upozornení na porušenie zákona. Informovala o tom Lucia Jelčová, hovorkyňa RVR.

Najvyššiu sankciu vo výške 16-tisíc eur udelila staniciam Dajto a Doma (vysielateľ Markíza - Slovakia), a to za porušenie čestnostia a slušnosti reklamy a telenákupu. Pokuta sa týka troch relácií Akčná výhra, ktoré odvysielala Dajto v marci a máji, TV Doma zase porušila zákon v relácii Super výhra.

Reláciu Akčná výhra už Rada pokutovala v máji tohto roka rekordnou sumou 60-tisíc eur. Sankciu udelila Rada vysielateľovi Markíza-Slovakia za šesť vydaní z októbra minulého roka, kedy relácia obsahovala nejednoznačné a nepresné inštrukcie o spôsobe riešenia zadanej úlohy. Televízia Dajto následne prestala reláciu vysielať.

Televízii Joj (vysielateľ MAC TV) udelila Rada pokutu vo výške 7-tisíc eur za porušenie počtu povolených prerušení programu reklamou počas vysielania Novín TV Joj a relácie Zase ona!.

V tomto roku už udelila Rada pokuty v celkovej výške 309 958 eur. Najvyššie pokuty dostali traja vysielatelia: Markíza - Slovakia (TV Markíza, Doma a Dajto) v celkovej výške 162 288 eur, MAC TV (TV Joj, Plus, Wau a Senzi) v celkovej výške 99 457 eur a Photonex (TV8) sumu 40 000 eur. Verejnoprávnu RTVS sankcionovala Rada sumou 5 319 eur a rádiá 2 844 eurami. Vysielatelia sa voči rozhodnutiam Rady pre vysielanie a retransmisiu môžu odvolať na súde, ktorý rozhodne o právoplatnosti rozhodnutia.

​Správne konanie začala Rada v piatich prípadoch. Očakávaným bolo rozhodnutie v prípade filmu Rytmus - Sídliskový sen, ktorý odvysielala Dajto 29. augusta v prime time. Na film dostala Rada jednu sťažnosť, kde sťažovateľ poukazoval na vysoký výskyt vulgarizmov. RVR rozhodla, že bola porušená ochrana maloletých, keďže program bol označený ako nevhodný pre divákov do 15 rokov. Rada na svojich ďalších zasadnutiach rozhodne, či udelí vysielateľovi pokutu alebo ho upozorní na porušenie zákona.

Voči Dvojke RTVS začala Rada správne konanie kvôli relácii Trabantom z Austrálie do Ázie, ktorý bol označený len ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov.

Voči TV Joj (vysielateľ MAC TV) začala Rada správne konanie za porušenie zákona v dvoch prípadoch: za možné porušenie podmienky umiestňovania produktov do programov v relácii Šport a za nedodržanie čestnosti a slušnosti reklamy a telenákupu v upútavke na program Návštevníci.

Televízia TA3 (vysielateľ C.E.N.) čelí správnemu konaniu za možné porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov v súvislosti s príspevkom Obul sa do populistov v relácii Žurnál.

Rada na svojom zasadnutí upozornila na dve porušenie zákona aj Rádio Sovensko, finančnú sankciu mu však neudelila. Porušenie zákona sa týkalo dvoch príspevkov - Na Floride oslavoval Trump a Clintonová a nevýhodnej zmluvy na vývoz odpadu mesta Liptovský Mikuláš. Pri oboch príspevkoch nebola dodržaná objektívnosť a nestrannosť v spravodajských reláciách.

Za neopodstatnené uznala RVR päť sťažností, medzi nimi aj sťažnosti na vysielanie príspevku Svadba homosexuálov v programe Správy dňa na Jednotke RTVS. Sťažovatelia považovali príspevok za tendenčný a nevyvážený.

01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:25