Jan Masaryk bol oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života. Mal však tiež svoju temnú stránku. Na snímke Karel Roden ako Masaryk.INFILM
StoryEditor

Prežil život bohéma, miloval ženy a hudbu. Koproducentom nového českého filmu Masaryk je aj RTVS

31.10.2016, 09:39
Autor:
hrnhrn
Nový film s Karlom Rodenom sa do kín dostane budúci rok v marci. Pozrite si teaser a galériu k filmu.

Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľké gestá i veľké zápasy. Vnútri jeho srdce a duša bojovali s nespútanosťou extravagantného umelca a morálkou a povinnosťou zamestnanca a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali aj v jeho živote.

Nový film Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka je ​​venovaný jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka.

Dramatický príbeh o osude diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do doby tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami aj s priateľmi. Čo sa s ním dialo v dobe niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike?

​​V titulnej úlohe filmu Masaryk sa predstaví český herec Karel Roden, a to v jednej zo svojich najlepších úloh v kariére. V ďalších úlohách sa predstaví plejáda domácich hereckých osobností v úlohe skutočných historických postáv - Oldřich Kaiser ako prezident Edvard Beneš, Jiří Vyorálek ako Konrád Henlein, Robert Jašków ako Emanuel Moravec. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Vo filme hrajú aj Emília Vášáryová, Zuzana Krónerová, Ady Hajdu či Martin Hoffman.

"Masaryk je krásna filmová postava, pretože je samý problém a zároveň chlap, ktorý má veľkú zodpovednosť," hovorí režisér Julius Ševčík, ktorý svoj film vidí ako politický thriller. "On sám by bol radšej umelcom, bohémom, ale mal smolu, pretože pochádzal zo slávnej rodiny. Tá postava v sebe má neustále vnútorný konflikt, je to človek, od ktorého sa navonok očakáva práca v mene veľkých vecí, a pritom to je muž s krehkou, vášnivou a boľavou dušou," dodáva režisér.

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti Infilm a Rudolfa Biermanna s účasťou mnohých zahraničných hercov. Psychiatra Steina hrá nemecký herec a spisovateľ Hanns Zischler, jeden z hereckých predstaviteľov slávnej Spielbergovej drámy Mníchov. Ďalší herci sa objavia ako významné osobnosti dobovej politiky a kultúry - spisovateľku a neskoršiu Masarykovu snúbenicu Marciu Davenportovú vytvorila španielska herečka Arly Joverová (Blade, Muži, ktorí nenávidia ženy), ministerského predsedu Chamberlaina hrá britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničia Halifaxa Dermot Crowley (Babel, seriály Luther, Raw), francúzskeho ministra Bonnet Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž v tieni).

Vznik filmu podporil český Státni fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distribútorom v ČR je spoločnosť Bioscop, na Slovensku spoločnosť Garfield Film. Koproducentom filmu je Česká televize, ďalšími koproducentami sú RTVS a ZDF/Arte.

"Vo filme Masaryk sa stretávajú dva z hlavných cieľov Českej televízie. Tým prvým je snaha podporovať kvalitnú českú kinematografiu, talentovaných autorov, pôvodné filmy, ktoré majú potenciál osloviť nielen domáce publikum. Tým druhým je spracovávať rýdzo lokálne témy, našu históriu, oživovať záujem o ňu. Som presvedčený o tom, že Masaryk napĺňa tieto poslania, a verím, že ho diváci ocenia," hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

O filme

Hoci Jana Masaryka vníma verejnosť predovšetkým v súvislosti s jeho dodnes neobjasnenou, záhadnou smrťou. Film, ktorý podľa scenára Alexa Königsmarka a Petra Kolieska natočil režisér Julius Ševčík, sa vracia k inému, nemenej dramatickému obdobiu Masarykovho života.

V tridsiatych rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú strávil predovšetkým vo Veľkej Británii. Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však tiež svoju temnú stránku. Postupne sa odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného ťarchou záväzkov a očakávaniami ostatných, muža, ktorý nikdy nemohol úplne vystúpiť z tieňa svojho otca. A komplikovaný bol aj jeho vzťah k "náhradnému otcovi", prezidentovi Benešovi.

Masaryk hľadá únik pred svojím menom, pred zodpovednosťou aj pred sebou samým v hýrivom živote, alkohole a drogách, ale aj v neustálom sebatrýznení. Na pozadí historických udalostí sa odohráva napínavý životný príbeh okúzľujúceho, ale nevyrovnaného, ​​sebadeštruktívneho muža a jeho márneho boja o budúcnosť vlastnej krajiny.

Masaryk je tretím celovečerným filmom Juliusa Ševčíka. Jeho predchádzajúce filmy Restart (2005) a Normal (2009) boli uvedené na viacerých medzinárodných filmových festivalov. Za film Normal získal Julius Ševčík Cenu za najlepšiu réžiu na MFF v Šanghaji 2009.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:51