StoryEditor

Nový Winnetou, Sherlock a nové rozprávky. RTVS predstavila vianočný program

22.11.2016, 15:50
Autor:
hrnhrn
Nebude chýbať ani slovenská klasika, filmové premiéry a seriály.

Verejnoprávna televízia dnes predstavila na stretnutí s médiami svoju programovú ponuku počas tohtoročných vianočných a novoročných sviatkov. Okrem rozprávok nebudú chýbať filmové premiéry a seriály. „Páči sa mi, keď je kolekcia Vianoc bohatšia, vždy tam niečo pribúda, v každej oblasti. Či v akvizičných projektoch, teraz Winnetou, veľký projekt, veľmi sa na to tešíme. Chceme vytvoriť tradíciu Vianoc opäť s novými formátmi, patria k tomu rozprávky. Je tu tradícia v rozhlase, dať dve nové pesničky,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.    

Rozprávková nádielka na Jednotke

Premiérovo odvysiela Jednotka dve nové rozprávky, ktoré pripravila v koprodukcii s Českou televíziou. Na Štedrý večer to bude rozprávka Zázračný nos režiséra Stanislava Párnického, ktorá sa odohráva v zaujímavom svete voňavkárskeho remesla, kde sa však vedľa krásy vôní skrývajú tiež sebectvo, zloba a intrigy. Princeznú Dianu si zahrala Kristína Kanátová, Vladislav Plevčík sa predstaví v role voňavkára Tomáša. Rozprávka sa nakrúcala aj v štúdiu RTVS v Mlynskej doline.

​Druhou novinkou je Prisľúbená princezná režiséra Ivana Pokorného. Jednotka ju odvysiela na Nový rok podvečer. Rozpráva príbeh o zlatovlasej princeznej Radosť (Marta Dancingerová), ktorá bola prisľúbená pirátovi. Odvážny Jiřík musí splniť tri úlohy, poraziť druhého nápadníka a priviezť Radosť svojmu pánovi. Dej je obohatený o dobrodružné i humorné prvky a stavia na tradíciu českej filmovej rozprávky s vtipnými dialógmi, vyhranenými charaktermi, ale aj prekvapivými momentmi.

Ďalšími premiérami budú Rozprávky bratov Grimmovcov, Chladné srdce a Ovečka Shaun vo filme. Nebudú chýbať ani reprízy vlaňajších či starších rozprávok a nový animovaný večerníčkový seriál Drobci.

"Vianoce sú najdôležitejšie a najkrajší čas pre naše deti. Veľmi sa teším na animované večerníčky, som rád, že uvedieme animovanú minisériu Drobci,“ povedal riaditeľ programových služieb STV Tibor Búza.

Špeciálne vianočné prekvapenie

RTL a Betafilm v spolupráci s RTVS a ČT pripravili reboot filmovej klasiky - Winnetoua. Réžie sa ujal Philipp Stolzl, ktorý režíroval slávnu snímku Liečiteľ a vytvoril nové príbehy pokrvných bratov. Sú inšpirované románmi Karla Maya, ale moderne spracované.

Príbehy majú so "starým" Winnetouom spoločnú hudbu nemeckého hudobného skladateľa Martina Böttchera a filmovaciu lokáciu - Chorvátsko. Jednotka má pripravené tri príbehy - Nový svet, Tajomstvo Strieborného jazera a Posledný boj. Novým Winnetuom je albánsky herec Nika Xhelilaja, v postave Old Shatterhanda sa predstaví Wotan Wilke Möhring. Prvý diel odvysiela Jednotka 26. decembra a obdeň každý ďalší.

Dvojka má pripravený koncert ​Adele v Londýne, Barabášov dokument Sloboda pod nákladom a od 1. januára začne vysielať štvrtú sériu britského seriálu Sherlock.

Vianoce v rozhlase

Verejnoprávny rozhlas pripravil na sviatky nové vianočné piesne, špeciálny vianočný playlist i Vianočné koncerty Pod Pyramídou. „Uvedieme desiatky skvelých koncertov, ktoré sa uskutočnia naživo v Slovenskom rozhlase,“ doplnil riaditeľ Sekcie programových služieb SRo Vincent Štofaník.

Nebudú chýbať ani vianočné príbehy a rozhovory, rozprávky či verejné nahrávky rozhlasových relácií. Výnimočnou bude premiéra 18 častí dramatizácie Pána prsteňov od J. R. R. Tolkiena, ktorá zaujala už pri svojej premiére.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 23:17