Fidel CastroTASR
StoryEditor

Ruská štátna televízia sa s Castrom rozlúčila v sovietskom duchu

29.11.2016, 10:10
Autor:
ČTKČTK
Podľa moderátora je Castro pre mladých symbolom skutočného rebela.

Zatiaľ čo reakcie na smrť kubánskeho diktátora Fidela Castra boli na Západe rôzne, reakcia ruských politikov a štátnej televízie bola trochu jednotnejšia. Informoval o tom dnes ruský denník The Moscow Times. Pripomína, že kanadský premiér Justin Trudeau a líder britských labouristov Jeremy Corbyn boli za svoj zmierlivý postoj voči Castrovi kritizovaní.

"Castrova rola v dejinách ľudstva bola obrovská," povedal počas vysielania svojho programu moderátor stanice Rossija 24 Dmitrij Kiseljov, ktorý je považovaný za vedúcu osobu kremeľskej propagandy.

​Kiseljov, ktorý zvyčajne hanobí všetky revolúcie s výnimkou tých, ktoré sú v záujme Ruska, nazval Castrovo prevzatie moci v roku 1959 "skutočnou revolúciou", napísal denník. Castro je podľa Kiseljova pre mladých ľudí okrem Rusov, ktorým je politické rebelantstva zakázané, symbolom skutočného rebela.

Vysielanie bolo plné nostalgie. Sovietska televízie by sa s diktátorom pravdepodobne lúčila veľmi podobne. Moderátor prehral hudobný klip z roku 1962 s názvom "Kuba, moja láska", ktorý na počesť Castrovej prvej návštevy Sovietskeho zväzu zložil populárny ruský spevák vlasteneckých piesní Muslim Magomajev.

​Kiseljov, ktorý vo vysielaní premietal fotografie Fidela Castra a sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova na Červenom námestí, pripomenul svojim divákom, že to bol práve Castro, kto vyznával heslo "vlasť alebo smrť". Castro vraj ovplyvnil aj módu mnohých Rusov, ktorí si nechávali narásť fúzy po vzore kubánskych revolucionárov.

Diktátor bol podľa Kiseljova ale predovšetkým dôležitým spojencom Sovietskeho zväzu proti USA, pretože bol ochotný namieriť proti Američanom jadrové rakety. Napriek tomu, že sa ho americká tajná služba snažila zlikvidovať, bol pri moci skoro 50 rokov, povedal moderátor.

Ani raz počas vysielania nepadla zmienka o Castrových represiách. "Za to, že ukázal Spojeným štátom prostredník, bude diktátor v Moskve vždy hrdinom," napísali The Moscow Times.

01 - Modified: 2016-11-27 16:30:06 - Feat.: - Title: 50 rokov na čele Kuby. Ako bol Fidel Castro zobrazovaný vo filme a televízii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 13:52