StoryEditor

Saudskoarabský novinár dostal zákaz kvôli výrokom o Trumpovi

05.12.2016, 11:37
Autor:
ČTKČTK
V liste Al-Haját v sobotu nevyšiel komentár, ktorý Džamál Chášakdží pravidelne písal. Kritizoval totiž novozvoleného amerického prezidenta.

Podľa nového rozhodnutia nesmie novinár publikovať v novinách, zúčastniť sa televíznych debát ani konferencií. Vládny zdroj, ktorého citovala saudskoarabská agentúra, oznámil, že Chášakdžího výroky "nevyjadrujú oficiálny názor kráľovstvo Saudskej Arábie".

Novinár 10. novembra vyhlásil v jednej debate vo Washingtone, že Trump si podľa neho vo svojich výrokoch o Blízkom východe protirečí, najmä, ak ide o Irán. Je vraj síce oficiálne protiiránsky, ale podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo znamená posilnenie regionálneho vplyvu Iránu. Teherán je v súčasnej vojne Asadovým spojencom.

Podľa serveru Middle East Eye (MEE) pohľad Rijáda na Trumpa lepšie dokresľuje výrok bývalého saudskoarabského diplomata Abdalláha Šamrího, ktorý pre The Washington Post povedal, že kráľovstvo neočakáva, že "Trump bude horší ako Obama". Podľa Šamrího je veľa členov saudskoarabskej kráľovskej rodiny s výsledkom volieb v USA spokojných. "K republikánom máme psychologicky bližšie," povedal Samro.

Chášakdží povedal, že Saudská Arábia sa musí pripraviť na prekvapenia a že by sa mala usilovať o spojenectvo so sunnitskými krajinami, ktoré vytvoria protipól Trumpovho protisunnitského tábora. Nádej na to, že Trumpovo víťazstvo môže Blízkemu východu priniesť zmierenie, je podľa neho "zbožným želaním".

Novinár upozornil na to, že Trump plánuje zblíženie s Ruskom. "Až mu poradcovia ukážu mapu, uvedomí si, že podporiť Putina znamená tiež podporiť iránske záujmy? Saudská Arábia chce hegemóniu Iránu zastaviť," povedal Chášakdží.

Podľa MEE je Chášakdží dobre známy a skúsený novinár. K správam o zákaze činnosti sa nevyjadril, ale podľa zdrojov z jeho okolia v Džidde je v šoku a uvažuje, že napíše knihu. Al-Haját jeho pravidelné komentáre publikoval päť rokov, na Twitteri sa Chášakdží naposledy vyjadril 18. novembra.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:12