donald trumpReuters
StoryEditor

Prezident rozdelených štátov amerických. Osobnosťou roka časopisu Time sa stal Trump

07.12.2016, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Medzi porazenými finalistami je okrem iných jeho neúspešná prezidentská konkurentka Hillary Clintonová.

Osobnosťou tohto roka sa podľa amerického časopisu Time stal novozvolený prezident Spojených štátov Donald Trump. Tradičný prehľad osobností, ktoré počas končiaceho roka najviac ovládli spravodajstvo a verejný život, zverejnila dnes redakcia Time.

Tradičná fotografia na obálke časopisu zachytáva Trumpa sediaceho v kresle vo svojom apartmáne v newyorskom mrakodrape Trump Tower.

"Je to veľká česť, veľa to pre mňa znamená," uviedol Trump počas rozhovoru s televíznou stanicou NBC, kde sa o prestížnom titule dozvedel.

Podľa šéfredaktorky časopisu Nancy Gibsovej je nepochybné, že najväčší vplyv mal tento rok práve "realitný magnát a majiteľ kasín, z ktorého sa stala hviezda televíznych reality show a provokatér", avšak v pohľade na to, či je tento vplyv pozitívny alebo negatívny, sú Američania hlboko rozdelení. Trump podľa nej zaskočil tých, ktorí o jeho úspechu pochybovali a dokázal prevrátiť naruby americký politický systém.

"Trumpovo znásilňovanie pravdy a logiky nielenže mu zďaleka neublížilo, ale ešte ho posilnilo," ohodnotila Gibbsová široko mediálne kritizovaný Trumpov prístup k faktom počas volebnej kampane, ktorý ho však o nečakané víťazstvo nad Clintonovou nepripravil.

Medzi skupinu ďalších vplyvných osobností zaradil časopis porazenú Clintonovú, ktorá podľa redaktorov "tvorila tridsať rokov dejiny ako advokátka, prvá dáma, senátorka, ministerka zahraničia, ale teraz sa na ňu bude rovnako ako vďaka tomu spomínať pre to, čo neurobila".

Ako ďalší boli vybraní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či anonymní hackeri stojaci za veľkými medzinárodnými kybernetickými útokmi. Nominovaní boli aj genetici pracujúci na prevratných zmenách vo výskume DNA či na americká speváčka Beyoncé, ktorá bola tento rok nominovaná na celkovo deväť cien Grammy.

Časopis udeľuje ocenenie od roku 1927 a tento rok išlo už o jeho deväťdesiaty ročník. Vlani si Time ako osobnosť roka vybral nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Redakcia tak ocenila jej úlohu morálne vodkyne či jej ústretový prístup k utečencom.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-12-11 11:22:57 - Feat.: - Title: Joe Biden a Kamala Harris sa stali osobnosťou roka časopisu Time 03 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 04 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 05 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:10